شان پارکر (Sean Parker) کارآفرین موفقی است که به عنوان یکی از بنیانگذاران فیسبوک و همچنین سرویس اشتراک گذاری موسیقی نسپر نیز شناخته می شود.

شان پارکر در نوجوانی یک هکر کامپیوتری سرکش بود. او استعداد خود را به عنوان یکی از بنیان گذاران سرویس اشتراک گذاری دیجیتالی نسپر به خوبی نشان داده است. او همچنین به عنوان یکی از بنیان گذاران شرکت فیس بوک نیز شناخته می شود.

این کارآفرین اینترنتی در سوم دسامبر سال 1979 میلادی در شهر هرندان از ایالت ویرجینیا به دنیا آمده است. او در کودکی با بیماری آسم دست و پنجه نرم می کرد. این بیماری گاهی تا جایی شدت می گرفت که او را راهی بیمارستان می کرد.

اگرچه در مدرسه و کلاس درس بسیاری به آینده ی او امیدی نداشتند، اما شان پارکر همواره به عنوان یک دانش آموز باهوش مورد توجه بسیاری از معلمان خود بود. او حریص کتاب بود و بسیار مطالعه می کرد. زمانی که تنها 7 سال داشت، پدرش که استخدام دولت آمریکا بود و از اقیانوس ها تصویر برداری می کرد، به او برنامه نویسی کامپیوتر را بر روی یک دستگاه آتاری 800 یاد داد.

شان پارکر به سرعت به دنیای دیجیتال وارد شد. زمانی که تنها یک نوجوان بود، پارکر توانست با هک کردن شبکه های کامپیوتری کمپانی ها و سازمان های بزرگ در تمام دنیا، راه خود را به دنیای دیجیتال باز کند.

شان پارکر و دنیای دیجیتال

زندگینامه شان پارکر

زمانی که پارکر 15 سالش بود، عملیات هکری او نظر پلیس فدرال را به خود جلب کرد. در نهایت او مجبور شد تا در کنار سایر نوجوانان در یک کتابخانه ی محلی  و تحت نظارت کانون اصلاح و تربیت، به خدمت بپردازد. در این مدت، شان پارکر با شان فانینگ 15 ساله ملاقات کرد. فانینگ نیز مانند پارکر یک هکر ماهر بود. این دو با همکاری عده ای دیگر توانستند یک شرکت امنیت اینترنتی تحت عنوان “کراس واک” را راه اندازی کنند تا با سایر حملات هکری به مقابله بپردازند. کسب و کار آن ها به جایی نرسید، اما دوستی شکل گرفته در این جریان سبب به وجود آمدن همکاری های دیگری در آینده شد.

شان پارکر به تنهایی توانست نسخه ی ابتدایی از یک ربات اینترنتی را توسعه دهد. این پروژه در یک نمایشگاه علمی مرتبط با علوم کامپیوتر در ایالت ویرجینیا به نمایش گذاشته شد و به عنوان پروژه ی برتر انتخاب شد. در این نمایشگاه پارکر توانست توجه سازمان سیا را به خود جلب کند و مراتب تحسین آن ها را برانگیزد.

با این حال، پارکر کارآموزی سازمان سیا را رد کرد و تصمیم گرفت تا برای یک تعداد کمپانی، از جمله یک شرکت تازه کار در زمینه ی ارائه ی خدمات اینترنتی، کار کند. او در حالی که در دبیرستان تحصیل می کرد، توانست با این تصمیم 80 هزار دلار درآمد کسب کند. شان پارکر تصمیم نداشت به دانشگاه برود و با توجه به درآمد خود در دوران دبیرستان توانست والدینش را برای این تصمیم متقاعد کند. پارکر به همراه دوستان خود سیستم اشتراک گذاری نپستر را در سال 1999 تاسیس کرد.

طولی نکشید که محبوبیت نپستر در میان علاقه مندان به موزیک به شدت افزایش یافت. در سال اول تاسیس خود، این شرکت توانست بیش از ده میلیون کاربر را جذب کند و به عنوان یکی از اهداف صنعت موسیقی شناخته شود. صنعت موسیقی این استارت آپ را ریسک بزرگی برای این کسب و کار می شناخت. شرکت در نهایت مجبور به متوقف کردن سرویس های خود شد اما قبل از آن، شان پارکر به سبب عدم حمایت از نپستر، از شرکت خود بیرون انداخته شد.

شان پارکر و فیس بوک

شان پارکر و مارک زاکربرگ

پارکر که در آن زمان به خانه‌ای ساحلی در کارولینای شمالی بازگشته بود، خود را در یک برهه سخت یافت. پارکر در این زمینه می‌گوید:”من هیچ خانه‌ای نداشتم. من کاملاً ورشکسته شده بودم و مجبور بودم دو هفته در خانه‌ی یکی از دوستانم زندگی کنم. پس‌ازآن مجبور بودم حرکت کنم چون نمی‌خواستم مزاحمتی برای او ایجاد کنم”. دوست‌دختر او در آن زمان به او پیشنهاد کرد که دنیای کامپیوتر و دیجیتال را ترک کرده و شغلی در کافی‌شاپ‌های زنجیره‌ای استارباکس پیدا کند. شان پارکر برنامه‌ی دیگری داشت.

مدت‌ها قبل از شروع نسخه‌ی “وب 2.0″ و صحبت از آن در مجله‌ی ووگ، پارکر مجذوب قدرت و پتانسیل شبکه‌های اجتماعی شده بود. با همکاری برخی از شرکای خود، پارکر توانست شرکتی جدید تحت عنوان Plaxo تأسیس کند. این شرکت درواقع یک سرویس آنلاین بود که دفترچه‌ی آدرس کاربران خود را به‌روز نگه می‌داشت. اگرچه ایده‌ی اولیه‌ی این شرکت از آن پارکر بود، اما زمانی که کسب‌وکار آغاز به کارکرد، او توسط دیگر مدیران شرکت اخراج شد.

در همین زمان بود که شان پارکر فیس بوک را کشف کرد؛ یک سرویس آنلاین نسبتاً جدید که بیشتر برای معاشرت دانش آموزان و دانشجویان طراحی‌شده بود. به‌واسطه‌ی پتانسیل بالای خود، پارکر موفق شد با زاکربرگ ملاقات کند. اندکی بعد زاکربرگ به‌عنوان کارآفرین 24 ساله‌ی موفق و مدیر شرکت فیس بوک شناخته شد.

در اوایل، این همکاری به نفع هر دو طرف بود. شأن پارکر قدیمی‌ترین عضو تیم اجرایی جوان فیس بوک بود و توانست به زاکربرگ کمک کند تا در دنیای سرمایه‌داری سیلیکون ولی راه خود را پیدا کند.

بااین‌حال در سال 2005 و درحالی‌که علاقه‌ی پارکر به شرکت در مهمانی‌های مختلف برای ساکنان سیلیکون ولی شناخته‌شده بود، به ظن حمل کوکائین دستگیر شد. اتهامات وی هیچ‌گاه ثابت نشد اما این حادثه نقش به سزایی را درروند خروج وی از فیس بوک بازی کرد. نقش شان پارکر در تأسیس فیس بوک در فیلمی تحت عنوان ” شبکه‌ی اجتماعی” در سال 2010 به تصویر کشیده شد. این فیلم داستان تأسیس فیس بوک را بازگو می‌کرد. پاکر، که نقش او را جاستین تیمبرلیک در این فیلم بازی می‌کرد، این فیلم را افسانه‌ای و غیرحقیقی خواند.

شان پارکر و فیسبوک

در سال‌های پس‌ازآن، پارکر همچنان به دنبال ساخت اپلیکیشن های بزرگ و غیرعادی بود. او با جدیت تلاش کرد تا اپلیکیشن سوئدی تحت عنوان Spotify را به ایالات‌متحده آمریکا بیاورد و در ادغام آن با فیس بوک نقش مهمی را ایفا کرد. او همچنین با دوست قدیمی خود، فنینگ برای ایجاد یک سایت پخش موسیقی زنده به نام Artime همکاری کرد.

در سال 2017، پارکر در خلال مصاحبه‌ی خود با شبکه‌ی خبری Axios در مورد سهم و نقش خود در وضعیت فعلی رسانه‌های اجتماعی ابراز پشیمانی کرد. شأن پارکر در این راستا گفت:” تفکر اولیه و پایه‌ی اساسی تمامی اپلیکیشن ها مانند فیس بوک، تنها یک‌چیز بود: چگونه می‌توانیم بیشترین وقت و توجه شمارا به خود اختصاص دهیم؟ این بدان معناست که ما باید مرتباً به شما دوپامین تزریق می‌کردیم و این کار را با اعلام لایک شدن عکستان و یا کامنت های دریافتی در زیر یک پست انجام می‌دادیم. این‌یک حلقه‌ی بازخورد اعتبار سنجی در فضای مجازی است. درست همان چیزی است که یک هکر مانند انجام می‌دهد، چراکه این کار از یک نقطه‌ضعف در ساختار روانشناسی انسان سو استفاده می‌کنیم. طراحان و سازندگانی چون من مارک زاکربرگ و کوین سیستورم در اینستاگرام، در این دسته از افراد قرار می‌گیریم. هکرهایی که به‌واسطه‌ی ضعف در ساختار روانشناسی انسان کسب درآمد می‌کنند. ما این نقش را شناخته و آگاهانه آن را انتخاب کرده‌ایم”.