اتریوم درست مثل بیت کوین یک بلاک چین عمومی است که شبکه‌ای پخش شده و نا‌متمرکز دارد. در بلاک چین اتریوم پاداش ماینرها توکنی به اسم «اتر» (Ether) است که ارز اصلی شبکه اتریوم محسوب می‌شود. توسعه دهندگانی که قصد دارند از پلتفرم اتریوم برای توسعه نرم افزار نا‌متمرکزشان استفاده کنند، با این توکن هزینه‌های مربوطه را پرداخت خواهند کرد. علاوه بر این، اتر جزو پر طرفدارین توکن‌های دیجیتالی است و معاملات بسیاری با استفاده از آن انجام می‌شود.

البته به ماینرهای شبکه اتریوم یک توکن دیگر به اسم «گاز» (Ethereum Gas) هم پاداش داده می‌شود. برای انجام شدن «قراردادهای هوشمند» (Smart Contract) همیشه باید مقدار مشخصی از «گاز» همراه آنان ارسال شود.

در شبکه اتریوم «قرارداد هوشمند» (Smart Contract) به چه معناست؟

قرارداد هوشمند یعنی یک کد کامپیوتری که می‌تواند معامله‌ی پول، محتوا، دارایی، سهام و یا هر چیز ارزشمند دیگری را آسان‌تر کند. قرارداد هوشمند در شبکه بلاک چین یعنی یک نرم افزار رایانه‌ای که خودش را مدیریت کرده و زمانی که شرایط از پیش تعیین شده فراهم شوند اجرا خواهد شد. چون قراردادهای هوشمند اتریوم در محیط بلاک چین اجرا می‌شوند، دقیقا همانگونه که برنامه نویسی شده‌اند اجرا خواهند شد؛ یعنی امکان رخ دادن سانسور، «دان تایم» (زمانی که سرور به هر دلیل خاموش است یا به مشکل برخورده و در نتیجه قادر به انجام وظیفه نیست-Downtime)، کلاهبرداری و یا دخالت شخص ثالث وجود نخواهد داشت.

همه‌ی بلاک چین‌ها قابلیت پردازش کدهای کامپیوتری را دارند، ولی همراه با محدودیت‌های زیاد. پلتفرم اتریوم به توسعه دهندگان اجازه می‌دهد تا هر نوع عملیاتی را که می‌خواهند، کد نویسی کنند. این یعنی توسعه دهندگان توانایی تولید هزاران نرم افزار جدید با قابلیت‌هایی فراتر از آنچه تاکنون دیده‌ایم را خواهند داشت.

تاریخچه اتریوم

تاریخچه اتریوم

  • نوامبر ۲۰۱۳: ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) «وایت پیپر» اتریوم را منتشر کرد.
  • ژانویه ۲۰۱۴: آغاز توسعه پلتفرم اتریوم؛ تیم اصلی توسعه دهنده در آن زمان شامل خود بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دی آریو و چالرز هاسکینسون بود.
  • آگوست ۲۰۱۴: اتریوم عرضه اولیه سکه‌اش (ICO) را با موفقیت به پایان رساند و ۱۸.۴ میلیون دلار جمع آوری کرد.
  • می ۲۰۱۵: «تست نت» اتریوم با عنوان Olympic منتشر شد. (Testnet:یک بلاک چین جدا که به منظور آزمایش کارایی شبکه رمزارزهای مختلف ساخته می‌شود).
  • ۳۰ام جولای ۲۰۱۵: اولین مرحله از توسعه به پایان رسید و ورژن Frontier از بلاک چین اتریوم منتشر گردید.
  • ۱۴ مارچ ۲۰۱۶: همراه با بلاک شماره 1.150.000 اولین نسخه با ثبات اتریوم که Homestead نام داشت منتشر شد.
  • ژوئن ۲۰۱۶: سواستفاده از یک رخنه امنیتی باعث شد تا مقداری اتریوم به ارزش ۵۰ میلیون دلار به دست هکرها بیافتد. در آن زمان این مقدار اتریوم با ۱۵ درصد از کل اتریوم‌های در حال گردش برابری می‌کرد.
  • ۲۵ اکتبر ۲۰۱۶: «اتریوم کلاسیک» (Ethereum Classic) از بلاک چین اصلی اتریوم فورک شده و یک رمز ارز جدید به وجود آمد.
  • ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷: انجام شدن فورک سخت Metropolis Byzantium که با افزایش امنیت، سرعت تراکنش‌ها و امکانات دیگر همراه بود.
  • ۲۸ فوریه ۲۰۱۹: فورک سخت Metropolis Constantinople انجام شد. فورکی با امکاناتی چون مخفی سازی منشا تراکنش‌ها که مورد استقبال کاربران قرار گرفت.

ماشین مجازی اتریوم (Ethereum Virtual Machine)

ماشین مجازی اتریوم

تا قبل از اتریوم، نرم افزارهای مبتنی بر بلاک چین یک سری کاربردهای محدود داشتند؛ مثل بیت کوین و رمزارزهای دیگر که صرفا ارز دیجیتال «همتابه‌همتا» (فرستنده و گیرنده در یک سطح و بدون واسطه ارتباط دارند-P2P) هستند.

بنابراین توسعه دهندگان مجبور بودند یک سری امکانات ارائه شده توسط بیت کوین و دیگر نرم افزارهای بلاک چینی را توسعه دهند که امری پیچیده و وقت گیر است؛ یا یک نرم افزار بلاک چینی جدید به همراه یک پلتفرم تازه توسعه دهند. ویتالیک بوترین در مواجه با این دو راه تصمیم گرفت با ساختن پلتفرم اتریوم مسیری جدید ایجاد کند.

«ماشین مجازی اتریوم» (EVM) پروسه ساختن نرم افزارهای بلاک چینی را آسان‌تر کرده است. به جای ساختن یک بلاک چین جدید برای هر نرم افزار، اتریوم امکان توسعه هزاران نرم افزار روی یک پلتفرم یکپارچه را فراهم می‌سازد.

کاربردهای پلتفرم اتریوم

پلتفرم اتریوم

پلتفرم اتریوم به توسعه دهندگان اجازه می‌دهد نرم افزارهای نامتمرکز (Decentralized Application) یا Dapp ساخته و توزیع نمایند. یک نرم افزار نامتمرکز همیشه برای خدمت رسانی به کاربران ساخته می‌شود؛ مثل بیت کوین که برای کاربرانش یک سیستم پرداخت آنلاین همتابه‌همتا فراهم می‌سازد. به دلیل این که نرم افزارهای نامتمرکز از کدهای اجرا شونده روی بلاک چین ساخته شده‌اند، هرگز توسط یک فرد یا قدرت مرکزی کنترل نخواهند شد.

تمامی خدمات متمرکزی که هم اکنون وجود دارند (مثل وام ها و سیستم‌های رای گیری) را می‌توان با استفاده از پلتفرم اتریوم تمرکز زدایی کرد. علاوه بر این، با این پلتفرم می‌توان «سازمان نامتمرکز خودگردان» (Decentralized Autonomous Organizations) یا DAO هم ساخت؛ یعنی سازمان‌هایی که هیچ گونه دخالت انسانی یا رهبریت مرکزی ندارند. یک سازمان نامتمرکز خودگردان با کدهای رایانه‌ای و با استفاده از یک سری قراردادهای هوشمند (ساخته شده روی بلاک چین اتریوم) مدیریت خواهند شد.

این کدها و قراردادهای هوشمند قرار است جایگزینی برای قوانین و ساختارهای سازمان‌های سنتی باشند و نیاز به نیروی انسانی و رهبری مرکزی را به صورت کامل حذف خواهند کرد. در یک سازمان نامتمرکز خودگردان هر کس که توکن‌های مربوطه را خریداری کند در مالکیت آن سازمان با دیگران شریک خواهد بود. اما این توکن‌ها مانند سهام سازمان‌های سنتی نیستند و با توجه به میزان خریداری شده حق رای به خریدار خواهند داد.

در پلتفرم اتریوم توسعه دهندگان می‌توانند از استاندارد توکن ERC20 استفاده کرده و ورژن خودشان از این توکن را به منظور جمع آوری سرمایه عرضه کنند. در این روش یک توسعه دهنده، سرمایه مورد نیازش را مشخص کرده و توکن‌هایی که با این استاندارد ساخته شده‌اند را عرضه می‌کند و در ازای هر توکن خریداری شده مقداری «اتر» (ETH) دریافت خواهد کرد. میلیون‌ها دلار سرمایه از همین طریق جمع آوری شده و حتی «ایاس» (EOS) که یکی از بزرگترین رمزارزهای دنیای دیجیتال محسوب می‌شود هم یک توکن ERC20 است.

اتریوم به تازگی یک استاندارد توکن جدید به اسم ERC721 هم معرفی کرده است که برای ردیابی دارایی‌های دیجیتال خاص استفاده می‌شود. از این نوع جدید توکن می‌توان به عنوان یک زیرساخت برای اثبات مالکیت دارایی‌های دیجیتال کمیاب استفاده کرد. در حال حاضر سازندگان بسیاری به دنبال به کارگیری این تکنولوژی در بازی‌هایشان هستند؛ مثل بازی CryptoKitties که در آن کاربران گربه‌های دیجیتالی خریداری کرده و نگهداری می‌کنند.

استخراج اتریوم

استخراج اتریوم

یکی از اهداف اصلی استخراج اتریوم، تولید اترهای جدید بدون نیاز به یک صادر کننده مرکزی است و به ازای هر بلاک استخراج شده، ۵ اتر جدید تولید می‌شود. مثل هر بلاک چین دیگر، هدف اصلی دیگر این فرآیند تایید تراکنش‌ها و اطمینان از صحت اطلاعات ثبت شده در بلاک چین است.

به طور میانگین بین هر ۱۲ تا ۱۵ ثانیه یک بلاک جدید ماینینگ یا استخراج می‌شود. اگر بلاک جدید زودتر یا دیرتر از این زمان میانگین استخراج شود الگوریتم شبکه به صورت اتوماتیک درجه سختی را تغییر داده تا زمان پیدا شدن بلاک جدید به همان میانگین اولیه برگردد و در نتیجه ثبات شبکه حفظ شود.

اتریوم از یک الگوریتم اثبات کار خاص به نام Ethash استفاده می‌کند که به گونه‌ای طراحی شده تا به حافظه‌ی (RAM) بیشتری نیاز داشته باشد و در نتیجه کسانی که قصد تولید دستگاه‌های گران قیمت ASIC را برای اتریوم دارند، کار سخت‌تری پیش رو خواهند داشت.

البته همیشه کسانی پیدا می‌شوند که یک دستگاه ASIC برای اتریوم بسازند و شما هم می‌توانید یکی از آنان را خریداری کنید ولی این کار عاقلانه نخواهد بود؛ چون پلتفرم اتریوم قصد دارد الگوریتم استخراجش را از اثبات کار به اثبات سهم تغییر دهد که عملا باعث می‌شود کاربرد دستگاه های ASIC در طولانی مدت از بین برود.

در مورد تغییر الگورتیم اتریوم به اثبات سهم نیز باید گفت که این شبکه ممکن است در آینده‌ای نزدیک به ماینرها نیازی نداشته باشد. چراکه با استفاده از الگوریتم اثبات سهم، امنیت شبکه اتریوم از طریق دارندگان توکن‌های اتر تامین خواهد شد.

اگر این تغییر الگوریتم انجام شود،‌ می‌توان گفت که پلتفرم اتریوم راهی برای دستیابی به توافق جمعی (تایید تراکنش‌ها و صحت اطلاعات بلاک چین یک توافق جمعی است) با استفاده از منابع انرژی کمتر را پیدا کرده است.

جمع بندی

رمزارز اتریوم

پلتفرم اتریوم به دنبال تغییر نحوه‌ی استفاده ما از اینترنت است. نرم افزارهای نامتمرکزی که روی این پلتفرم اجرا می‌شوند یک تغییر اساسی به سیستم حاکم وارد خواهند کرد. این تغییرات باعث خواهد شد از «اینترنت اطلاعات» که در آن می‌توانیم اطلاعات را به صورت آنی مشاهده، مبادله و ارسال و دریافت کنیم به یک «اینترنت ارزش‌ها» دسترسی پیدا کنیم که در آن مردم می‌توانند دارایی‌های ارزشمند خود را بدون هیچگونه واسطه‌ای مبادله کنند.

هرچند اتریوم هنوز در روزهای آغازین خود به سر می‌برد ولی به نظر می‌رسد که یک پلتفرم کاملا تحول گرا باشد. با وجود این که بیشتر نرم افزارهای هیجان انگیزی که قرار است روی این پلتفرم باشند هنوز در دسترس نیستند، افراد زیادی نگاهشان را به غیرممکن‌هایی که این پلتفرم ممکن خواهد ساخت دوخته‌اند.

معرفی بهترین کیف پول های اتریوم

بررسی مختصر مزایا و معایب برترین کیف پول رمزارز برای نگهداری اتریوم.

Ledger Nano S

یکی از مدل‌های محبوب شرکت فرانسوی لجر.

مزایا:

  • راه اندازی و استفاده‌ی آسان
  • قابلیت اجرای برنامه‌های مختلف (۱۸ برنامه بر اساس اطلاعات فعلی وبسایت رسمی)
  • پشتیبانی از رمزارزهای فراوان
  • قابلیت ادغام و همانگی با تعداد قابل توجهی از کیف پول‌های نرم افزاری
  • قیمت مناسب
  • پروسه بازیابی به تنهایی از طریق خود دستگاه قابل انجام است و نیازی به رایانه نیست
  • استفاده از تراشه امن شرکت لجر
  • وزن کم و شباهت زیاد به یک فلش معمولی که توجه کمتری جلب خواهد کرد

معایب:

  • سخت‌افزار به کار رفته در آن متن‌باز نیست؛ یعنی قطعات و اجزای آن باز نمی‌شود و در دسترس نخواهد بود
  • امکان سرقت یا کپی شدن برگه‌ی ریکاوری که شامل نام‌های مورد نیاز برای بازیایی دارایی‌ها (در صورت فراموشی گذرواژه و…) است، وجود دارد

Trezor One

یک کیف پول سخت افزاری امن از برند ترزر، ساخته شده توسط شرکت ساتوشی لبز.

مزایا:

  • استفاده‌ی بسیار آسان
  • بدنه‌ی صیقلی
  • پشتیبانی از ۳ سیستم عامل اصلی ویندوز، مک و لینوکس
  • پنهان ماندن کلیدهای خصوصی در تمامی مواقع
  • امنیت بیشتر با تولید رندوم پین کد دستگاه
  • قیمت معقول

معایب:

  • عدم پشتیبانی از رمزارزهای محبوبی چون ریپل (XRP)، کاردانو (ADA)، مونرو (XMR) و تزوس (XTZ)
  • بیشتر از کیف پول‌های لجر جلب توجه می‌کند

Metamask

با این افزونه به راحتی به اترهایتان، توکن‌های ERC20 و نرم افزارهای نامتمرکز دسترسی داشته باشید.

مزایا:

  • محیط کاربر پسند
  • مناسب برای توسعه دهندگانی که قصد تولید در پلتفرم اتریوم را دارند
  • مدیریت آسان رمزارزهای مختلف
  • تعویض آسان بین شبکه اصلی و تستی اتریوم

معایب:

  • کاربر باید دانشی نیمه حرفه‌ای از شبکه اتریوم داشته باشد
  • به اندازه‌ی کیف پول‌های سخت افزاری برای نگهداری طولانی مدت اتریوم امن نیست
  • سرعت کم افزونه در بعضی مواقع

Mist

کیف پول رسمی اتریوم که توسط توسعه دهندگان اصلی ساخته شده است

مزایا:

  • کیف پول رسمی، تولید شده توسط سازندگان اتریوم
  • ادغام شده با وبسایت پرطرفدار ShapeShift
  • کد سازنده‌ی آن متن باز است
  • کنترل کامل کلیدهای خصوصی در اختیار کاربر است
  • در محیط این کیف پول امکان خرید آسان اتر با بیت کوین یا ارزهای رایج فراهم شده است

معایب:

  • باید کل بلاک چین اتریوم را دانلود کنید. چون این کیف پول بر خلاف Metamask از نوع گره کامل است
  • تنها از اتر و توکن‌های ERC20 پشتیبانی می‌کند
  • زمان بارگذاری اطلاعات و ورود به کیف پول گاهی اوقات طولانی خواهد بود (به علت نیاز برای هماهنگی با بلاک چین)
  • تنها به شکل کیف پول دسکتاپ در دسترس است
  • برای کاربران تازه کار مناسب نیست