شاید به شخصه یک کارشناس تولید محتوای با سابقه باشید و بخواهید حتی قبل از اتمام این پاراگراف، صفحه را ببندید و وقت خود را صرف کار دیگری کنید. اما ما یک سوال از شما می‌پرسیم و آن این است: استراتژی محتوا شما به چه صورت است؟

حتما در میان شما تولیدکنندگان محتوای بسیاری هستند که علیرغم سالها تجربه، هنوز از یک استراتژی ویژه برای شغل خود برخوردار نباشند. شاید تا به حال، داشتن یک استراتژی تولید محتوا و یا ارتقای آن دغدغه شما نبوده باشد. به هر حال، ما معتقدیم که حتی اگر از آغاز با یک روند کلی و تکراری به تولید محتوا پرداخته‌اید، هیچ وقت برای تجدید نظر دیر نیست. در واقع، شما می‌توانید با تغییر و ارتقای استراتژی تولید محتوای خود محتوایی با سه شرط ذیل داشته باشید:

  • به روز
  • خلاقانه
  • قدرتمند

اگر دوست دارید محتوایی قوی، به روز، جذاب و تأثیر گذار داشته باشید و در آن واحد، گوی سبقت را از رقبا بربایید، این مقاله را به هیچ وجه از دست ندهید.

شما ممکن است به عنوان یک کارشناس تولید محتوا بی نهایت ایده در ذهن خود داشته باشید که از نظر معنا و مفهوم دارای بیشترین اثربخشی باشند. اما متأسفانه باید بگوییم که مادامی‌که نتوانید با یک برنامه صحیح ایده خود را به یک محتوا تبدیل کنید شما یک محتوا نویس بیش نیستید. در واقع، نوشتن صرف با امر تولید قدری متفاوت است. البته لازم نیست نگران باشید. ما به شما خواهیم آموخت که چگونه یک برنامه قدرتمند و دقیق برای فرایند تولید محتوای خود داشته باشید.

استراتژی محتوا چیست؟

به زبان ساده منظور از استراتژی محتوا ، مدیریت هر رسانه‌ای است که می‌توان تولید و در مورد آن ادعای مالکیت کرد. این رسانه‌ها می‌توانند به صورت متنی، قابل دانلود، بصری و … تولید شوند. تنها کافیست بدانید که محتوایی که تولید و ارائه می‌کنید، آینه تمام نمای برند و کسب و کار شماست. بنابراین جهت دستیابی به حداکثر بهینگی ممکن، بهتر است با یک برنامه و استراتژی دقیق وارد عمل شوید.

احتمالا الان که از اهمیت داشتن استراتژی برای تولید محتوا مطلع شدید، می‌خواهید بدانید مرحله بعدی چیست. لازم است که موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

مخاطب محتوای شما چه کسی است؟

مخاطب محتوا

شما می‌توانید در مورد یک موضوع، چندین محتوای مختلف تولید کنید. چطور؟ مسلم است؛ گروه‌های مختلف  مخاطبین ممکن است به یک موضوع علاقمند باشند؛ اما به اقتضای نیاز خود بعد خاصی از آن موضوع را جستجو کنند. بنابراین، این موضوع بسیار مهم است که پیش از تولید محتوا، به دقت مخاطب خاص خود را شناسایی کنید.

همچنین ممکن است محتوای شما گروههای مختلفی از خوانندگان را به خود جلب کند. همانطور که محصول شما می‌تواند مشتریانی با سلیقه‌های گوناگون داشته باشد. لب کلام، شما باید بدانید که موفقیت محتوایی که تولید می‌کنید در گرو میزان استقبال حداکثر مخاطبین بازار هدف شما خواهد بود. پس چه بهتر که با داشتن یک استراتژی مناسب برای تولید محتوا، کسب و کار خود را حتی الامکان به هدف نهایی آن نزدیک نمایید. بدین منظور شما می‌توانید از طریق شبکه‌های ارتباطی مختلف، انواع محتوا را در اختیار مخاطبین خاص آنها قرار دهید. فراموش نکنید که این مخاطب خاص می‌تواند هر آن کسی باشد که به گونه‌ای با کسب و کار یا شرکت شما در ارتباط است.

محتوای شما چه دردی از مخاطب دوا می‌کند؟

پرسیدن این سوال شما را در طرح استراتژی تولید محتوا یاری می‌کند. در حقیقت شما باید پیش از آغاز به تولید محتوای سایت خود، این مسئله را با خود حل کرده باشید که محتوای شما به درد مخاطب می‌خورد. آیا برند شما توانسته‌ با شناسایی نیازها و خواسته‌های مخاطبین، راه‌ حلی ارائه دهد؟ و از آن مهم تر، آیا محتوایی که تولید می‌کنید قادر است توانایی مشکل گشایی برند شما را به خوبی منعکس کند و این اعتماد را در خواننده ایجاد کند که برای یافتن راه حل، به صفحات دیگر مراجعه نکند؟

وقتی استراتژی مناسب و دقیقی برای تولید محتوا به کار می‌بندید، در واقع دو قشر از مخاطبین خود را پشتیبانی کرده‌اید:

  • مشتریان سابق برند شما
  • مخاطبینی که برای اولین بار با برند شما آشنا شده‌اند.

گروه اول یعنی مشتریان سابق شما، همواره به این فکر می‌کنند که چالش اصلی پیش رویشان چیست و چطور می‌توانند همچنان از طریق شما بر این مشکلات فائق آیند. و گروه دوم، یعنی مشتریان احتمالی در حال کنکاش هستند که آیا برند شما قادر به پاسخگویی به نیازهای آنها هست یا خیر. همانطور که می‌بینید، در این مرحله بسیار مهم است که محتوایی که تولید می‌کنید گره گشا و کارآمد باشد. در واقع، وقتی یکی از دو گروه مشتریان احتمالی و مشتریان وفادار متوجه شوند که شما واجد شرایطی که ادعایش را می‌کنید هستید، به برند شما اعتماد و آن را انتخاب خواهند کرد.

چه چیزی در مورد شما منحصر بفرد است؟

خاص‌ها ابدی می‌شوند. نظرتان در مورد این ادعا چیست؟ چقدر برایتان مهم است که خاص  و متمایز باشید؟ معمولا” افرادی که به تمایز خود اهمیت می‌دهند، بیشتر تمایل دارند که برندی که به بازار معرفی می‌کنند منحصر بفرد و خاص باشد؛ و به قول معروف، حرفی برای گفتن داشته باشد. برای رسیدن به این هدف، لازم است که درک خوبی از عملکرد رقبا داشته باشید. برای جلب نظر مشتریان بیشتر شما باید از شیوه دلبری وارد شوید. باید نهایت استفاده را از صفت خاص بودن ببرید. وقتی می‌بینید برند رقیب خدمات و محصولاتی ارائه می‌دهد که دل بسیاری از مشتریان را برده است؛ بهتر است از یکی از این دو راه وارد عمل شوید:

  • در صورت امکان محصولات و خدمات بهتری ارائه دهید.
  • در صورتی که نمی‌توانید بهتر باشید، خاص تر باشید.

همه این تلاشها برای این است که مخاطب شما مطمئن شود زمانی را که صرف مطالعه محتوای شما می‌کند ارزشش را دارد یا خیر. پس این لطف را به برند خود بکنید و خاص باشید.

چه نوع محتوایی مد نظر شماست؟

فکر می‌کنید مخاطبین شما چه نوع محتوایی را بیشتر بپسندند؟ آیا محتوای متنی و بلاگ را به محتوای تصویری ترجیح می‌دهند؟ یا شاید بخش عظیمی از بازدیدکنندگان سایت شما اهل تماشای ویدئو هستند. در هر حال، این شما هستید که با در نظر گرفتن ذائقه مخاطبین، و همچنین به اقتضای عنوان محتوای خود، می‌توانید بهترین فرمت را برای تولید محتوا به کار ببرید. شاید باور نکنید، اما همین استراتژی ساده گاها می‌تواند مزایای رقابتی زیادی را برای شما و کسب و کارتان به ارمغان بیاورد.

از طریق چه کانال های ارتباطی قصد دارید محتوای خود را نشر دهید؟

استراتژی محتوا در رسانه های اجتماعی

شما بیشتر اهل استفاده از چه پلتفرم‍‌هایی هستید؟ یا بهتر است بگوییم مخاطبین شما بیشتر زندگی آنلاین خود را کجا سپری می‌کنند؟ اهل اینستاگرام هستند یا بیشتر به مطالب درج شده در وبسایتها علاقه نشان می‌دهند؟ سوال دیگری که باید مطرح کرد این است که مایلید محتوای خود را در صفحات و شبکه‌های ارتباطی شخصی خود مانند وبلاگ و وبسایت منتشر سازید یا در فضای مجازی به اشتراک بگذارید؟

فرایند تولید و نشر محتوا را چگونه مدیریت کنیم؟

این مرحله قدری زمانبر و نیازمند دقت کافیست. شما در این قسمت از طراحی استراتژی خود باید تصمیم بگیرید که چه کسی مسئول انجام چه کاری باشد. به طور مثال، در این مرحله باید در مورد موضوع و ساختار محتوا، محل انتشار آن و همچنین زمان انتشار آن تصمیم گیری و برنامه ریزی کنید و مسئولیت را بین اعضای تیم تولید محتوا تقسیم نمایید. در این راستا، استفاده از یک تقویم محتوا به کمک شما خواهد شتافت. شما با مشاهده اجمالی این تقویم، به دیدگاهی کلی در مورد کل فرایند تولید محتوا و اثربخشی استراتژی آن پی خواهید برد.

چرا بازاریاب ها به استراتژی محتوا نیاز دارند؟

اگر می‌خواهید در بازاریابی دیجیتال، وبسایت کسب و کار شما به ترافیک بالا و در نتیجه موج مشتریان بیشتر دست یابد، بازاریابی محتوا را دست کم نگیرید. تصور کنید که با انتشار یک پست وبلاگی، موفق شده‌اید به ترافیک ارگانیک ثابتی دست پیدا کنید. شما نصف راه موفقیت را طی کرده‌اید، چرا که می‌توانید تنها با ارائه یک ابزار رایگان در سایت خود و یا با قرار دادن لینک یک کتاب الکترونیکی، به حجم قابل توجهی از مخاطبین دلخواه دست یابید.

تیم وبلاگ فروش هاب اسپات این استراتژی را کلید موفقیت خود در کسب ترافیک فعلی‌ خود بر می‌شمرد. وقتی از استراتژی مناسبی برای دستیابی به ترافیک بالا برخوردار باشید، در را به سوی موفقیتهای دیگری چون جذب تبلیغات فضای مجازی، جذب اسپانسر و … باز خواهید کرد. به علاوه، شما از طریق بازاریابی محتوا نه تنها مشتریان بیشتری به دست می‌آورید؛ بلکه به آنها کمک می‌کنید تا آگاهی بیشتری در مورد برند شما داشته باشند.

چطور می‌توان یک استراتژی محتوا داشت؟

تدوین استراتژی محتوا

هر کاری با برنامه ریزی بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت. بازاریابی محتوا نیز از این امر مستثنا نیست. اگر می‌خواهید از یک  برنامه مناسب برای بازاریابی محتوا برخوردار شوید مراحل زیر را طی کنید:

1. هدف خود را معین کنید

اصلا به چه دلیلی می‌خواهید برنامه داشته باشید؟ به چه دلیلی می‌خواهید محتوا تولید کنید؟ هدف شما از بازاریابی محتوا چیست؟ پیش از اقدام به برنامه ریزی، لازم است که اهداف خود را به خوبی شناسایی کنید و با دیدی باز، بهترین استراتژی را برای محتوای تولیدی خود انتخاب کنید.

2. پرسونای مخاطب خود را طراحی کنید

لازم به ذکر نیست که هر محتوایی مخاطب خاص خود را دارد. اما آیا می‌توانید پیش از اینکه به مخاطب خود دسترسی داشته باشید و یا او را بشناسید، محتوایی درخور نیازها و خواسته‌های وی تولید کنید؟ قطعا چنین چیزی ممکن نیست. اما با کمی جستجو می‌توانید یک پرسونا برای مخاطب محتوای خود طراحی کنید. هر چه پرسونایی که در ذهن دارید به مخاطب واقعی شما شبیه‌تر باشد، استقبال بیشتری را شاهده خواهید بود.

به علاوه، اگر یک بازاریاب کارکشته و با سابقه هستید حتما می‌دانید که طیف مخاطبین شما دائما در حال تغییر و تحول هستند. بنابراین، شما نباید از یک استراتژی ثابت برای کل فرایند تولید محتوای برند خود استفاده کنید. در واقع، شما باید به فراخور تنوع پرسونای مخاطبین خود، از استراتژی‌های مناسب استفاده کرده و بهترین و کارآمدترین محتوا را در اختیار آنها قرار دهید. بنابراین، از به روز رسانی پرسونای مشتریان خود غافل نشوید؛ چرا که آن بیرون رقبای زیادی هستند که به محض غفلت شما، مشتریان شما را از آن خود خواهند کرد.

3. یک دفتر برنامه ریزی برای محتوای خود داشته باشید

آیا شما هم مانند بسیاری دیگر بازاریابی محتوا را از نوشتن پستهای بلاگی آغاز کرده‌اید؟ چه از پستهای بلاگی استفاده کنید و چه سایر فرمتهای محتوایی، مهم این است که بتوانید مجموعه‌ محتواهای تولیدی خود را در جایی جمع آوری کنید. به طور مثال، می‌توانید مجموعه محتواهای یک ساله خود را در قالب یک ایبوک گردآوری کرده و به شیوه‌ای متفاوت در اختیار مخاطب قرار دهید. سپس می‌توانید، با نگاهی به کارنامه کاری خود، به برنامه ریزی برای ادامه روند بازاریابی محتوا در سال آتی بپردازید؛ و اهداف جدیدی را تعیین نمایید.

4. یک سیستم مدیریت محتوا برای خود انتخاب کنید

منظور از سیستم مدیریت محتوا نرم افزاری است که دست کم دارای این سه کارایی باشد:

  • تولید محتوا
  • نشر محتوا
  • تحلیل محتوا

5. طوفان مغزی ایده‌های محتوا

در این مرحله باید فکر کنید و ببینید چطور می‌توانید بهترین محتوا را تولید کنید. چند مورد از ابزار هایی که در این مسیر به کار شما می‌آیند عبارتند از:

  • هاب اسپات وبسایت گریدر

آیا مایلید بدانید با کسب و کار خود چند چندید و کجای مسیر بازاریابی برند خود قرار دارید این ابزار شدیدا توصیه می‌شود. وبسایت گریدر به شما کمک می‌کند مراحل مختلف اعم از محتواهای وبلاگی تا بازاریابی در فضای مجازی را به دقت مورد بررسی قرار دهید. این ابزار در نهایت، گزارشی دقیق و جزء به جزء در مورد روند کاری شما ارائه داده و شما را در مسیر بهینه سازی محتوا یاری می‌دهد. اگر می‌خواهید وبسایتتان سئو محور باشد و یا ایده‌های جدیدی برای تولید محتوا کشف کنید، از این ابزار چشم بر ندارید.

  • بلاگ اباوت

این ابزار تا حدودی شبیه به نرم افزار مد لیپس کار می‌کند. اما با این تفاوت که به جای محتوای طنز، فرمتهای متداول عناوین مختلف را در اختیارتان قرار می‌دهد تا شما جای خالی را با موضوعاتی که در ذهن دارید پر کنید. این تکنیک طوفان مغزی به شما کمک می‌کند تا بتوانید موضوعاتی را برای تولید محتوا انتخاب کنید که بیشترین جذابیت را برای مخاطبین داشته باشند.به محض اینکه شما یک عنوان مناسب پیدا کردید، بلاگ اباوت آن را به فهرست “دفترچه” شما اضاافه و برای مصارف بعدی ذخیره می‌کند.

  • فیدلی

شما می‌توانید با فیدلی در آن واحد هم موضوعات ترند کسب و کار خود را ردیابی کنید و هم بهترین ایده‌های محتوایی را در رابطه با آنها کشف و شناسایی نمایید.

از دیگر ابزارهایی که برای پیدا کردن موضوع محتوا می‌توانید به کار ببرید می‌توان به Bloh Post Headline Analyzer ،BuzzSumo و hubspot’s Blog Ideas Generator اشاره کرد.

6. نوع محتوای مورد نظر را مشخص کنید

نوع محتوا

بیشمار موضوع وجود دارد که می‌توانید در مورد آن محتوا تولید کنید. در ادامه چند مورد از متداولترین فرمتها، ابزارها و قالبهایی که برای تولید محتوا به کار می‌روند را مشاهده می‌کنید:

  • پست های بلاگی

پست های بلاگی یاران دیرینه وبسایت ها هستند. شما می‌توانید به طور پیوسته، با انتشار پستهای وبلاگی، مخاطبین جدیدی را به سایت خود جذب کنید. البته پستهای شما باید مورد توجه مخاطبین قرار گیرد؛ به گونه‌ای که راغب شوند پستهای شما را در فضای مجازی با دیگران به اشتراک بگذارند. پستهای بلاگی معمولا” بین 1000تا 2000 کلمه هستند. البته عامل تعیین کننده نهایی مخاطب شماست.

  • ایبوک

ایبوک‌ها از جمله ابزارهای مشتری سازی هستند که مخاطبین شما پس از مشترک شدن در سایت آنها را دانلود می‌کنند. ایبوک ها معمولا” حاوی محتوایی طولانی‌تر از پستها هستند و همچنین دز مقایسه با پستهای وبلاگی، کمتر منتشر می‌شوند. در واقع شما می‌توانید از ایبوک برای جلب نظر بیشتر مخاطبین استفاده کنید. مخاطب شما پس از مطالعه یک پست بلاگی کوتاه مایل است اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کند. پس از ایبوکی که در اختیارش قرار می‌دهید استقبال می‌کند. در این مرحله، CTA به کمک شما خواهد آمد تا مخاطبین را به دانلود ایبوکهای مرتبط فرا خوانید.

  • مطالعات موردی

آیا شما به راحتی به همه اعتماد می‌کنید؟ طبیعتا پاسختان منفی است. اگر می‌خواهید بیشترین اعتماد را در مخاطب خود ایجاد کنید مطالعه موردی روش جالب و کارآمدی است. تنها کافی است که تجربه یکی از مشتریان رضایتمند برند خود را با مخاطبین سایت در میان بگذارید و نشان دهید که این مشتری خاص چطور توانسته به کمک خدمات و محصولات شما مشکلات خود را حل کند و این تجربه را با شما در میان بگذارد. مطالعات موردی در قالبهای مختلفی چون اینفوگرافی، ایبوک، پادکست و … قابل ارائه می‌باشد. دست شما کاملا” باز است.

  • قالب های پیشفرض

شما می‌توانید با ارائه قالبهای پیشفرض به مخاطبین سایت خود به آنها کمک کنید تا در زمان خود صرفه جویی کنید. این کار یک نوع ادای احترام است که نهایتا به سود خود شما نیز تمام خواهد شد. زمانی که مخاطبین شما متوجه حسن نیت شما شود، با رغبت بیشتری مجددا به سایت شما باز خواهند گشت.

  • اینفوگرافی

یادتان هست که در دوران پیش دبستانی وقتی والدینتان برایتان کتاب داستان می‌خواندند، شما با تماشای تصاویر موجود در کتاب متوجه داستان می‌شدید؟ تصاویر تأثیر آنی و بسزایی بر قوه ادراک افراد دارند. شما با استفاده از اینفوگرافی می‌توانید محتوایی تصویری در اختیار مخاطب قرار دهید. در واقع، تصاویر به شما کمک می‌کنند تا هر آنچه که کلمات از پس القای آن بر نمی‌آیند به آسانی به ذهن مخاطب خود سر دهید.

  • ویدئو

پرطرفدارترین فرمی که برای تولید محتوا پیدا می‌شود ویدئو است. اگر می‌خواهید از طریق انتشار ویدئو به بازاریابی محتوا بپردازید، در وبسایت و فضای مجازی به یک اندازه شانس استقبال خواهید داشت. البته تولید محتوای ویدئوی مستلزم زمان و هزینه بیشتری است. اما با توجه به گسترش استقبال از این دست محتواها، اگر درست هزینه کنید ضرر نخواهید کرد.

  • پادکست

لطفا این واقعیت را بپذیرید که بسیاری از افراد وقت و علاقه کافی برای مطالعه محتوای متنی و تصویری ندارند. با این گروه از مخاطبین چه باید کرد؟ شما می‌توانید پادکستی حاوی هر آنچه در دیگر فرمتهای محتوای بازاریابی خود دارید در اختیار مخاطبین قرار دهید تا حین انجام کارهای مختلف با گوش دادن به آن، تصمیم بگیرند برند شما را انتخاب کنند یا خیر. همچنین می‌توانید در صورت استقبال مخاطبین، مطالعات موردی خود به طور مثال مصاحبه‌ها را نیز در قالب پادکست انجام دهید.

  • فضای مجازی

پس از اینکه طبق یک برنامه ریزی منظم، پست های خود را در وبسایت منتشر کردید می‎توانید دامنه بازاریابی محتوای خود را توسعه دهید. یعنی در فضای مجازی نیز وارد عمل شده و به انتشار مجدد محتواهای خود بپردازید. مطمئن باشید که اگر حضور فعالی در فضای مجازی داشته باشید، سریع تر از آنچه فکرش را بکنید می‌توانید مخاطب جذب کنید. چرا که امروزه افراد بیشترین ساعات زندگی آنلاین خود را در فضای مجازی سپری می‌کنند. پس به هیچ عنوان از پلتفرم های زیر و فعالیت در آنها غافل نشوید:

  • فیسبوک
  • اینستاگرام
  • توئیتر
  • لینکدین
  • پینترست
  • اسنپ چت
  • یوتیوب

وقتی در یک یا چند مورد از پلتفرم های فوق حساب کاربری ایجاد کردید، باید محتوایی را منتشر کنید که مخاطبین شما انتظار دارند. به طور مثال مخاطبین اینستاگرام بیشتر طالب محتواهای تصویری مانند عکس ها و ویدئوها هستند. شما در پلتفرم هایی چون اینستاگرام و اسنپ چت می‌توانید صمیمت بیشتری با مخاطبین خود ایجاد کنید. این در حالیست که فیسبوک و توئیتر این امکان را به شما می‌دهند تا دامنه مخاطبین خود را گسترش داده و به هدف افزایش ترافیک وبسایت خود نزدیکتر شوید.

7. محتوای خود را منتشر و مدیریت کنید

استراتژی محتوا تنها محدود به نوع محتوایی که تولید می‌کنید نیست؛ بلکه ساختار و معماری محتوای شما را نیز شامل می‌شود. به طور مثال، برخی از موضوعاتی که برای مدتی ترند می‌شوند و مورد توجه بسیاری از بازاریابان محتوا قرار می‌گیرند دارای یک تاریخ انقضا هستند. شما باید طوری برنامه بازاریابی محتوای خود را تدوین کنید که دائما” به دنبال شناسایی موضوعات به روز بوده و با تولید محتواهای متنوع و مخاطب محور در رابطه با آنها به توسعه کسب و کار خود بپردازید.