به هر رمزارزی که پس از بیت کوین عرضه شده آلت کوین (Altcoin) گفته می‌شود. بیشتر این رمزارزها در قالب پروژه‌هایی که خود را جایگزینی بهتر برای بیت کوین (و آلت کوین‌های دیگر) معرفی می‌کنند، عرضه می‌شوند.

موفقیت بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتالی همتا-به-همتا (P2P) راه را برای توسعه آلت کوین‌ها هموار کرد. هدف اصلی از عرضه اکثر این آلت کوین‌ها غلبه بر محدودیت‌هایی است که به بیت کوین نسبت داده می‌شود؛ به همین دلیل امروزه فضایی رقابتی بین آلت کوین‌ها به وجود آمده است و رمزارزهای جدید، و نیز نسخه‌های جدید آن‌ها همواره با بهبودهای مختلف و ویژگی‌های تازه به دنیای دیجیتال عرضه می‌شوند.

تعداد آلت کوین‌ها برابر است با تعداد تمام رمزارزهای عرضه شده به جز بیت کوین.

تعریف آلت کوین

رمزارز آلت کوین

کلمه Altcoin ترکیبی از دو واژه‌ی alt و coin است. coin یعنی سکه (اشاره به رمزارزها که گاها سکه‌های دیجیتالی نامیده می‌شوند) و alt نیز مخفف کلمه alternative است که یعنی جایگزین. این دو واژه در کنار هم کلمه‌ای می‌‌سازند که برای توصیف یک دسته بندی خاص از رمزارزها استفاده می‌شود: رمزارزهایی که جایگزینی برای بیت کوین محسوب می‌شوند. پس از موفقیت چشمگیر بیت کوین، رمزارزهای زیادی با سیستم‌هایی مشابه به امید تکرار موفقیت این رمزارز اصلی عرضه شدند. فراموش نکنید بیت کوین اولین رمزارز بود و امروزه با وجود هزاران رمزارز دیگر در بازار هنوز هم شناخته‌شده‌ترین و بزرگ‌ترین ارز دیجیتال است.

خیلی از آلت کوین‌ها با استفاده از چارچوب‌های تعیین شده توسط بیت کوین ساخته می‌شوند. به همین دلیل مثل بیت کوین، بیشتر آن‌ها همتا-به-همتا هستند، یک پروسه به نام استخراج دارند و امکان انجام تراکنش‌های سریع و ارزان را فراهم می‌کنند. اما با وجود همه این ویژگی‌های مشترک، آلت کوین تفاوت‌های زیادی هم با بیت کوین و با یک دیگر دارند؛ تفاوت‌هایی در الگوریتم‌های استخراج، میزان انرژی لازم برای استخراج هر بلاک و در نرم افزار که برای مثال ممکن است حریم خصوصی بهتری برای کاربر ایجاد کند.

اولین آلت کوین قابل توجهی که عرضه شد «نیم کوین» (Namecoin) نام داشت. نیم کوین براساس کدهای بیت کوین ساخته شده و از الگوریتم استخراج مشابهی استفاده می‌کرد. این رمزارز مثل بیت کوین محدودیتی ۲۱ میلیونی برای سکه‌های قابل استخراجش گذاشته بود. نیم کوین در آپریل سال ۲۰۱۱ عرضه شد و دامنه‌های .bit را معرفی کرد که بر خلاف سیستم استخراج بیت کوین به هر کاربر اجازه می‌داد با یکی از این دامنه‌ها به تنهایی فرآیند استخراج را انجام بدهد. هدف از این کار بهبود حریم خصوصی و جلوگیری از سانسور اطلاعات بود.

از برترین انواع آلت کوین می‌توان به اتریوم، ریپل و بیت کوین کش اشاره کرد که امروزه هر کدام بازاری بزرگ به خود اختصاص داده‌اند. لایت کوین نیز یکی دیگر از آلت کوین‌های موفق محسوب می‌شود که تا مدت زیادی از آن به عنوان رقیب اصلی بیت کوین یاد می‌شد.

این رمزارز در اکتبر سال ۲۰۱۱ عرضه شد و «نقره ای برای طلای بیت کوین» لقب گرفت. ویژگی‌های اصلی و نحوه کارکرد لایت کوین تا حد زیادی مشابه بیت کوین است ولی در عین حال ویژگی‌های برتری نسبت به آن دارد. در لایت کوین تراکنش‌ها با میانگین ۲.۵ دقیقه تایید می‌شوند در حالی که تراکنش‌های بیت کوین به حداقل ۱۰ دقیقه برای تایید شدن نیاز دارند. حداکثر تعداد سکه‌های قابل استخراج این رمزارز نیز دقیقا ۴ برابر بیت کوین است. یعنی ۸۴ میلیون سکه. الگوریتم استخراج این رمز ارز Scrypt نام دارد که بر خلاف الگوریتم استفاده شده در بیت کوین کار استخراج را برای دستگاه‌های ASIC سخت‌تر می‌کند. زمانی که استخراج با ASIC سخت‌تر باشد، احتمال تسلط یک فرد یا گروه بر بلاک چین (برای مثال با کنترل ۵۱ درصدی هش ریت) دشوارتر خواهد بود.

آمار نشان می‌دهد که تا ژانویه ۲۰۲۰ بیش از ۵ هزار رمزارز فعال ثبت شده‌اند که به جز بیت کوین همگی آلت کوین محسوب می‌شوند. هر لحظه امکان معرفی یک آلت کوین جدید وجود دارد و البته نباید آن دسته از آلت کوین‌های قدیمی‌تر که اکنون غیرفعال هستند را فراموش کرد.