«دش» (DASH) یک رمزارز مثل بیت کوین است که بر اساس تکنولوژی بلاک چین ساخته شده، ولی نسخه بلاک چین آن بهبود یافته است و مزایای بیشتری نسبت به بیت کوین دارد. مزایایی مثل ایجاد حریم خصوصی قوی‌تر و سرعت بیشتر تراکنش‌ها که موجب محبوبیت این رمز ارز در میان کاربران ارزهای دیجیتال شده است.

تاریخچه دش

دش (Dash)

واژه “Dash” ترکیبی از دو کلمه “Digital” و “Cash” است. البته دش از همان ابتدا نام اصلی این رمزارز نبود؛ در ۱۸ ژانویه سال ۲۰۱۴ ایوان دافیلد این رمز ارز را با عنوان “Xcoin” به دنیای دیجیتال عرضه کرد. در ۲۸ ژانویه سال ۲۰۱۴ این عنوان به “Darkcoin” تغییر یافت و بالاخره در ۲۵ مارچ ۲۰۱۵ “Dash” به عنوان نام اصلی این رمز ارز انتخاب شد.

دش از لایت کوین فورک شده و خود لایت کوین نیز فورکی از بیت کوین محسوب می‌شود (فورک شدن زمانی اتفاق می‌افتد که یک بلاک چین به دو قسمت منشعب شودFork-). البته به هنگام فورک شدن دش از لایت کوین یک خطا به وجود آمد. خطایی که باعث شد طی ۲ روز ۱.۹ میلیون دش استخراج شوند؛ یعنی چیزی نزدیک به ۱۰ درصد از ۱۸ میلیون دش‌های قابل استخراج.

بعد از این ماجرا دافیلد پیشنهاد داد تا این رمزارز بار دیگر از صفر عرضه شود ولی کاربران دش با این پیشنهاد مخالفت کردند و در نهایت پروژه به روند سابق ادامه یافت.

از سال ۲۰۱۴ دش تغییرات قیمت چشمگیری داشته است. این رمزارز تا قبل از پایان سال ۲۰۱۶ با قیمتی کمتر از ۱۰ دلار معامله می‌شد ولی در اوایل سال ۲۰۱۷ قیمت آن روندی افزایشی پیدا کرد و در نهایت در دسامبر ۲۰۱۷ به ۱۵۴۰ دلار رسید که حداکثر قیمت ثبت شده برای دش به شمار می‌آید. قیمت دش در آخرین روز سال ۲۰۱۹ حدودا ۴۱ دلار بود و وبسایت معتبر Wallet Investor بر اساس آنالیزهای انجام شده از داده‌های فیس بوک میانگین قیمت دش در سال ۲۰۲۰ را چیزی نزدیک به ۲۲۶ دلار تخمین می‌زند. پیش بینی این وبسایت بر اساس اطلاعات دریافتی از گوگل و پی پال نیز به ترتیب ۱۲۳ و ۸۲ دلار است.

دش چگونه کار می‌کند؟

دش چگونه کار می‌کند؟

در ابتدای مقاله به برتری دش در ایجاد حریم خصوصی و سرعت تراکنش‌ها اشاره کردیم؛ ۳ ویژگی اصلی دش این برتری را ایجاد کرده‌اند: «مسترنود» (Masternodes)، «ارسال خصوصی» (PrivateSend) و «ارسال آنی» (InstantSend).

مسترنود

در بلاک چین بیت کوین ماینرها تراکنش‌ها را تایید می‌کنند ولی در بلاک چین دش تایید تراکنش‌ها توسط ۲ گروه ماینرها و مسترنودها انجام می‌شود. مسترنودها در واقع سرورهای قدرتمندی هستند که امکانات پیشرفته‌ای مثل ارسال خصوصی و آنی را فراهم می‌سازند، بر شبکه نظارت داشته و امنیت آن را نیز تامین می‌کنند. برای مسترنود شدن باید ۱۰۰۰ دش در کیف پول داشته باشید؛ البته هزینه نگهداری یک سرور مسترنود هم بالاست و به همین دلیل شبکه دش برای مسترنودها پاداشی ۴۵ درصدی در نظر گرفته است. بنابراین اگر قرار است ۱ دش استخراج شود، 45/0 دش به ماینرها و 45/0 دش به مسترنودها می‌رسد. 10/0 دش باقیمانده نیز به خزانه می‌رود تا برای توسعه پروژه دش استفاده شود. تصمیم گیری در مورد چگونگی استفاده از موجودی خزانه نیز با انجام رای گیری در وبسایت اصلی این رمزارز انجام خواهد شد. هر کس می‌تواند یک پیشنهاد برای استفاده از موجودی خزانه به شبکه ارائه کند ولی تنها مسترنودها حق رای خواهند داشت.

ارسال خصوصی

قابلیت ارسال خصوصی به شما اجازه می‌دهد دش‌هایتان را به مقادیری تقسیم کرده و آن‌ها را با مقادیر تقسیم شده سایر کاربران ترکیب کنید تا پس از انجام تراکنش منبع ارسال نامشخص باشد. ترکیب شدن مقادیر دش در چند مرحله توسط مسترنودها انجام می‌شود که ردیابی تراکنش‌های بلاک چین دش را عملا غیر ممکن کرده است.

ارسال آنی

بر خلاف بلاک چین‌های معمولی مثل بیت کوین که تراکنش‌های آن در ۱۰ دقیقه یا بیشتر تایید می‌شوند، بلاک چین دش با استفاده از مسترنودها دارایی‌های موجود در حساب مبدا را تایید کرده و آن‌ها را به مدت ۱ الی ۲ ثانیه قفل می‌کند تا به حساب مقصد انتقال داده شوند. البته این ارسال که طی یکی دو ثانیه انجام می‌شود طبیعتا هزینه بیشتری برای کاربر به همراه خواهد داشت. اگر نمی‌خواهید برای تراکنش‌هایتان هزینه اضافی بپردازید،‌ می‌توانید از ارسال معمولی و کم هزینه دش استفاده کنید. میانگین زمان تایید ارسال معمولی دش ۲.۵ دقیقه است.

استخراج دش

همانند بسیاری از بلاک چین‌های دیگر، استخراج دش با استفاده از روش «اثبات کار» (PoW) انجام می‌شود. ایوان دافیلد الگوریتم X11 را بر اساس یازده مورد از امن ترین تکنیک‌های رمزنگاری آن زمان توسعه داد. این الگوریتم در ابتدا به منظور کاهش انرژی مصرفی در فرآیند استخراج و پخش عادلانه شبکه استخراج دش توسعه داده شده بود، البته تولید دستگاه‌های ASIC باعث شد تا پخش شدن شبکه کمتر از آن چیزی باشد که دافیلد از ابتدا مد نظر داشت. برخلاف سیستم تک الگوریتمی بیت کوین، سیستم یازده الگوریتمی (X11) دش به گونه‌‌ای طراحی شده که در مقابل نقص‌های احتمالی که امکان دارد برای یک یا دو مورد از این ۱۱ الگوریتم ایجاد شود مقاوم خواهد بود.

هر چند استخراج دش با سی پی یو یا کارت گرافیک امکان پذیر است ولی دیگر مقرون به صرفه نیست. امروزه استخراج دش یک شغل حرفه‌ایست که توسط مزرعه‌های ASIC (اشاره به انبارهای بزرگی که پر از دستگاه‌های استخراج ASIC هستند-ASIC Farms) در سرتاسر جهان انجام می‌شود تا شبکه دش همواره پایدار باشد.

معرفی بهترین انواع کیف پول‌ دش (بر اساس اطلاعات موجود در وب سایت Dash.org)

کیف پول‌ دش

کیف پول دش دسکتاپ

Dash Core

کیف پولی با پشتیبانی کامل از امکانات دش (ارسال آنی و خصوصی و امکانات مدیریتی برای مسترنودها) که از طریق ارتباط همتابه‌همتا (P2P) به شبکه متصل می‌شود. این کیف پول یک کپی کامل از بلاک چین را نگهداری خواهد کرد.

Dash Electrum

یک کیف پول سبک با رابط کاربری ساده. تکنولوژی به کار رفته در این کیف پول شما را قادر خواهد ساخت تا با امنیت کامل تراکنش‌هایتان را انجام دهید. در Electrum ویژگی‌هایی چون ارسال آنی و ارسال خصوصی پشتیبانی نمی‌شود (Dash Electrum برای اندروید و‌ آی او اس هم عرضه شده است).

Exodus

اولین کیف پول چند ارزی که قابلیت معامله‌ی مستقیم در رابط کاربری آن گنجانده شد. این کیف پول با رمزنگاری کلیدهای خصوصی و اطلاعات تراکنش‌ها امنیت شما را تامین می‌کند. با Exodus دیگر خبری از ایجاد حساب، اعتماد به سرورهای خارجی و یا اشتراک اطلاعات نیست.

کیف پول موبایل دش

Dash Android & Dash IOS

کیف پولی با پشتیبانی از امکانات پیشرفته دش مثل ارسال آنی (قابلیت ارسال خصوصی هنوز اضافه نشده است). با این کیف پول بدون نیاز به ثبت نام قابلیت ارسال و دریافت دش از طریق آدرس حساب، NFC و کد QR را دارید و پرداخت آفلاین دش نیز از طریق بلوتوث امکان پذیر خواهد بود.

Edge

کیف پولی که با اهمیت به حریم خصوصی کاربر، داشتن امنیت بالا و استفاده آسان یک پلتفرم کاربر پسند برای افراد تازه‌کار و حرفه‌ای ساخته است. امکان معامله و تبادل ارزهای مختلف در این اپلیکیشن وجود دارد.

Coinomi

کیف پول چند ارزی Coinomi که در سال ۲۰۱۴ تاسیس شد، قدیمی‌ترین کیف پول چند ارزی فعال محسوب می‌شود. این کیف پول اکنون میلیون‌ها کاربر فعال دارد و امنیت همیشه بالاترین اولویت آن بوده است. در Coinomi از ۱۲۵ بلاک چین و ۳۸۲ توکن پشتیبانی می‌شود.

کیف پول سخت افزاری دش

Trezor

یک کیف پول رمزارز با ساختاری متن‌باز (کد مربوط به بخش نرم افزاری و فریمور این کیف پول در دسترس عموم است) که برای امن نگه داشتن کلیدهای خصوصی طراحی شده است. این کیف پول موجب می‌شود تا کلیدهای خصوصی شما هرگز در معرض یک رایانه (که می‌تواند ویروسی یا متعلق به یک هکر باشد) قرار نگیرد.

Ledger

کمپانی Ledger طیف گسترده‌ای از کیف پول‌های سخت افزاری به بازار ارائه کرده است؛ هر کدام از این کیف پول‌ها نیازهای مختلفی که به هنگام نگهداری یا خرید و فروش دارایی‌های رمزنگاری شده به وجود می‌آید را برطرف می‌کنند. در ساخت همه‌ی کیف پول‌های Ledger از تراشه‌ی امن این شرکت استفاده شده تا بهترین سطح امنیت برای کاربران فراهم شود.

KeepKey

کیف پولی امن که برای ذخیره امن کلیدهای خصوصی ساخته شده است. کیف پول سخت افزاری Keepkey با کیف پول نرم افزاری آن کار می‌کند و مدریت تولید، نگهداری و استفاده (برای امضای تراکنش ها) از کلید خصوصی را بر عهده خواهد گرفت.

کیف پول اینترنتی دش

رمزارز دش

Guarda

همانند سایر کیف پول‌هایی که در اینجا به آنان اشاره کردیم، این کیف پول نیز کنترل کامل حساب دش را به خود کاربر می‌دهد؛ اما چون اینترنتی است، قابلیت‌های پیشرفته دش در آن فعال نیستند. در Guarda امکان ارسال، دریافت، نگهداری و حتی تبدیل دش به رمز ارزهای دیگر وجود دارد.

MyDashWallet

با استفاده از این وبسایت به آسانی به بلاک چین دش متصل شوید و از ویژگی‌های پیشرفته‌ای چون ارسال خصوصی و امن بهره ببرید. کلید خصوصی نیز تنها در اختیار خودتان است. علاوه بر این، MyDashWallet از کیف پول‌های سخت افزاری Ledger و Trezor هم پشتیبانی می‌کند.

Magnum

اطلاعات شخصی و کلیدهای خصوصی کاربر در کیف پول چند ارزی Magnum توسط خودش کنترل می‌شوند. رابط کاربری ساده و تبادل آنی ارزها از دیگر ویژگی‌های این کیف پول هستند.

در پایان لازم به ذکر است که کیف پول‌های اینترنتی امنیت پایین‌تری نسبت به انواع دیگر دارند و در استفاده از آن‌ها کاربر تا حد خیلی زیادی به سازندگان اعتماد می‌کند.