در سال های اخیر، شاهد رشد فزاینده پدیده دورکاری بوده‌ایم. امروزه، بسیاری از اشخاص بدون حضور در محل کار (اعم از اداره، شرکت، کارخانه، و…) در منازل خود فعالیت های حرفه‌ای مختلفی انجام می‌دهند و از این راه کسب درآمد می‌کنند. در رابطه با مفهوم دورکاری باورهای غلط بسیاری وجود دارد که شاید به گوش بسیاری از شما خورده باشد. اگر مایلید با درکی درست از مفهوم دورکاری وارد این عرصه شوید، در این مقاله از موفق شو با ما همراه باشید.

منِ دورکار

به پشتی تختم تکیه داده‌ام و در لباس خانه، کار می‌کنم. تمام ابزار کار من یک لپ تاپ و دسترسی به اینترنت پر سرعت است تا به محض اتمام پروژه آن را تحویل کارفرمایم که تا به حال ملاقات نکرده‌ام بدهم. اجازه بدهید قبل از اینکه باقی ماجرا را بنویسم، یک قلپ از نسکافه‌ام را بنوشم. معرفی می‌کنم، من یک نویسنده دورکار هستم و از این‌که مقاله من را برای مطالعه انتخاب کردید سپاسگزارم.

قرار است در این مقاله عین واقعیت را برایتان بنویسم. بگذارید تجربه شخصی خودم را به عنوان یک فرد شاغل دورکار که رضایت قابل توجهی از این سبک زندگی دارد با شما در میان بگذارم.

ببینم، شما چند دفعه این جمله را از دیگران شنیده اید؟: “باقی کارم را در سفر انجام می‌دهم.”، یا “کارم همیشه همراهم است.” پس معلوم است که در اطرافیان خود، دورکار زیاد دارید. مطمئنا این سخنان را از یک پرستار یا کارمند بانک نمی‌شنوید. چون این مشاغل دارای مینیمم انطعاف پذیری، یعنی مشخصه بارز دورکاری هستند. به نظر می‌رسد وسوسه شدید که بیشتر در مورد دورکاری بدانید، نه؟

اگر می‌خواهید بیشتر با مفهوم دورکاری و مزایای آن آشنا شوید، نوشته‌های یک دورکار می‌تواند موثق‌ترین منبع باشد. پس شما هم یک لیوان نسکافه درست کنید و این مطلب را بخوانید. از کجا معلوم؟شاید نسکافه بعدی را حین انجام اولین پروژه دورکاری خود میل کنید.

منظور از دورکاری چیست؟

پیش از هر چیزی باید تأکید کرد که از شروع پدیده دورکاری چندین دهه می‌گذرد. با این حال، در سال های اخیر و به خصوص، در اثر گسترش زندگی آنلاین افراد، دورکاری به یک پدیده شغلی رایج تبدیل شده‌ است.

شاید بتوان دورکاری را یک سبک کاری دانست؛ چرا که تقریبا اکثر مشاغل را می‌توان از راه دور انجام داد. البته طبیعی است که مشاغل تولیدی مثلا کار در کارخانجات و کارگاه ها نیازمند ابزار و تأسیساتی است که در منزل قابل تهیه نیستند. پس دور چنین مشاغلی را خط بکشید که هیچ جوره در دایره دورکاری قرار نمی‌گیرند.

یکی ازجنبه‌های اصلی دورکاری، ماهیت مدرن آن است که توجه بسیاری از افراد، به ویژه جوانان جویای کار را به خود جلب کرده‌است. امروزه که به واسطه کانال های ارتباطی آنلاین، همگی در یک دهکده جهانی قرار داریم، دیگر لزومی ندارد حتی برای کارهای بسیار مهم و حیاتی، به صورت حضوری در محل کار حاضر شویم. تنها با یک کلیک، یا یک تماس تصویری می‌توانید یک پروژه کاری مهم را از ایران به ینگه دنیا ارسال کنید و دستمزدتان را دریافت کنید.

چطور دورکاری کنیم؟

دورکاری چیست

روش‌های مختلفی برای دورکاری وجود دارد. وقتی دورکاری را انتخاب می‌کنید، در واقع این قدرت انتخاب را دارید که به شیوه‌های مختلف کارتان را انجام دهید. یکی از مزایای دورکاری در ادغام ابعاد شخصی و حرفه‌ای زندگی فرد است. شما می‌توانید تمام یا بخش اعظمی از کار خود را در منزل و به صورت دورکار انجام دهید. زیبا نیست؟

البته این موضوع بستگی به کارفرمای شما دارد که از شما بخواهد در موعدهای خاصی، برای تحویل پروژه‌های کاری و یا تشکیل جلسات، در محل کار حضور یابید. در روزهای دیگر، می‌توانید در هر مکانی که مایل هستید، اعم از منزل شخصی، کافی شاپ، کتابخانه یا حتی پشت بام منزلتان کسب درآمد کنید.

دورکاری در فضای مشارکتی

یک نوع دیگر از دورکاری نیز وجود دارد که مستلزم یک فضای مشارکتی است. این فضاهای مشارکتی، اماکنی هستند که افراد در آنها به همکاری پرداخته و اهداف شغلی مشترکی را دنبال می‌کنند. این فضاهای مشارکتی برای مشاغل مختلف قابل کاربرد هستند:

  • مشاغل تمام وقت
  • فریلنس (کار حق الزحمه‌ای)
  • کارآفرینی

در هر سه مورد از این سبک‌های شغلی، فضای مشارکتی به عنوان یک نسل جدید از محیط کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. افرادی با گروه های شغلی گوناگون می‌توانند در فضایی ما بین محل کار سنتی و منزل خود به کسب درآمد بپردازند. در واقع، این فضاها این امکان را به دورکاران می‌دهند تا در عین حال که در محیط کار اصلی مشغول به کار نیستند، به ماهیت حرفه‌ای کار خود نیز لطمه‌ای وارد نکنند. چنین افرادی می‌توانند هم از فضاهای مشارکتی داخل یا بیرون شهر استفاده کنند.

برخی از افراد دورکار می‌توانند از تمامی امتیازاتی که سبک زندگی دورکاری در اختیارشان قرار می‌دهد بهره مند شوند. جالب است بدانید که در دورکاری خبری از ساعت کاری مشخص نیست. شما می‌توانید به جای فشار و استرس ناشی از مشاغل صبح تا عصر، این ساعات را به استراحت یا دیگر امور زندگی خود اختصاص دهید.

در واقع، می‌توانید بدون هیچ دغدغه‌ای، ساعاتی از روز را که بیشترین تمرکز و آمادگی کاری دارند انتخاب کرده و به نحو احسن کار خود را انجام دهید. به طور مثال، خود من به شخصه، شبها بیشترین بازدهی کاری را دارم. به علاوه، اگر مثل من از سبک زندگی و روتین‌های سنتی بازار کار خسته‌ شده و یا به دنبال ماجراجویی شغلی هستید، دورکاری این امکان را به شما می‌دهد که ضمن کسب درآمد، از هیجانات زندگی ایده آل خود جا نمانید.

دلیل علاقمندی کارمندان به دورکاری

می‌خواهید بدانید دلیل استقبال از دورکاری چیست؟ به خودتان رجوع کنید که در حال مطالعه این مقاله هستید. بی شک علاقه دارید که نصف این متن را خوانده‌اید. میلیون ها نفر در سراسر دنیا، تنها با یک جرقه، برای همیشه سبک کسب درآمد خود را تغییر دادند و دورکار شدند. چرا شما جزئی از این جامعه میلیونی نباشید؟

اما آیا تنها این شمایید که انتخاب می‌کنید از راه دور درآمد زایی کنید؟ پس نقش کارفرما در این میان چیست؟ به طور قطع، دورکاری زمانی میسر است که شما با کارفرمایی همکاری کنید که این امکان را در اختیار شما و دیگر پرسنل خود قرار دهد.

البته فکر نکنید که کارفرمایان از دورکاری شما سودی نمی‌برند. به هیچ وجه اینطور نیست. به لطف انعطاف پذیری بالایی که مشاغل دورکار دارند، در اکثر مواقع، کارفرما و کارمند در معادله‌ای برد-برد با هم وارد همکاری می‌شوند. مطمئن نیستم که شما کارفرما باشید یا جویای کار؛ در هر دو حالت، دورکاری این مزایا را برای کارجویان به ارمغان خواهد آورد:

سبک زندگی انعطاف پذیر

همانطور که قبلا هم اشاره شد، مهم‌ترین دلیل استقبال افراد از مشاغل دورکار، سبک زندگی انعطاف پذیری است که در پی آن خواهند داشت. زمانی که مجبور نباشید در ساعاتی معین در محل کار حضور پیدا کنید، می‌توانید به راحتی در منزل یا هر جایی، در هر ساعت از شبانه روز، با تمرکز کافی، کار خود را انجام دهید.

طبیعی است که این شرایط برای افراد مجرد و متأهل کمی متفاوت است. به طور مثال، اگر فرزند دارید، می‌توانید زمانی که به مدرسه می‌روند کارهای خود را انجام دهید، و بعد از آن با فراغ بال، به نقش‌های‌ پدر، مادر، و همسر بپردازید.

همچنین، ممکن است در مقطعی از زمان، به دلایلی خاص، قادر به ادامه تحصیل نبوده باشید. تصور کنید بخواهید رویای دیرینه خود، یعنی دریافت مدارک عالی دانشگاهی را تحقق بخشید. آیا می‌توانید هم زمان به بهترین نحوه در فضای کاری سنتی عمل کنید بدون اینکه در پایان ترم، متوجه شوید استاد حذفتان کرده است؟ دورکاری این امکان را به شما می‌دهد که بدون این‌که یکی از ابعاد زندگی را قربانی دیگری کنید، احساس رضایت بیشتری نسبت به زندگی شخصی و حرفه‌ای‌تان داشته باشید.

سلامتی و رفاه بیشتر

بی نهایت دلیل وجود دارد که دورکاری در مقایسه با کار حضوری در محل کار، بسیار کم استرس‌تر است. فرض کنید امشب تولد شماست و بعد از سالها تصمیم گرفته‌اید این شب را جشن گرفته و با دوستان خود خوش بگذرانید. متأسفانه تقویم با شما همکاری نکرده و تولدتان درست افتاده وسط هفته. حتی تصور اینکه بخواهید پس از یک شب طولانی و شلوغ، صبح زود بیدار شوید، لباس فرم بپوشید و با عجله به محل کارتان بروید، باعث می‌شود کیک تولدی که شاید از بهترین شیرینی فروشی شهر تهیه کرده‌اید برایتان زهرمار شود.

اما تصور کنید دورکار هستید، تولد شلوغی داشته اید و وقتی میهمانان خداحافظی می‌کنند به قدری  خسته‌اید که مسواک نزده روی کاناپه خوابتان می‌برد. درست است که قبل از خواب نگاهی به کوه ظرفهای نشسته می‌اندازید، اما بازهم این خواب برایتان شیرین خواهد بود. خدا را شکر می‌کنید که یک دورکار هستید. چون می‌توانید فردا را تا لنگ ظهر بخوابید و بعد از مرتب کردن خانه، کارتان را هم انجام دهید. اصلا شاید آنقدر انرژی داشته باشید که بتوانید کل هزینه تولدتان را در یک روز درآورید. شما در خانه، لبخند به لب، با سلامت و شادابی بیشتر به کسب درآمد می‌پردازید؛ بدون اینکه خدشه‌ای به زندگی‌تان وارد شود.

انگیزه کاری بالا

افرادی که دورکاری را انتخاب می‌کنند، حتی با اینکه می‌دانند نظارتی مستقیم بر کارشان صورت نمی‌گیرد، سعی می‌کنند بهترین خدمات شغلی را ارائه دهند.

تصور کنید در نقطه امن خود، در منزل شخصی‌تان نشسته‌اید و قرار است یک طرح تبلیغاتی برای یک شرکت طراحی کنید. ناگهان متوجه نقاشی فرزندتان که روی دیوار نصب کرده‌اید می‌شوید و از آن الهام می‌گیرید. فردا که طرح خود را برای کارفرما ایمیل می‌کنید، نه تنها با استقبال او روبرو می‌شوید، بلکه انگیزه بیشتری برای ارائه کارهای بهتر به دست خواهید آورد. آرامشی که ما از محیط امن خانه می‌گیریم، این امکان را به ما می‌دهد که با انگیزه بیشتر کسب درآمد کنیم.

دلیل علاقمندی کارفرمایان به دورکاری

مزایای دورکاری

همانطور که اشاره کردیم، دورکاری در اکثر موارد به سود هر دو طرف یعنی کارفرما و کارجویان است. اگر از کارفرمایان دور کار در مورد مزایای دورکاری سوال کنید، این موارد را نام خواهند برد:

سوددهی بیشتر

یادتان هست که از انعطاف پذیری به عنوان برترین مزیت دورکاری برای کارجویان یاد کردیم؟ می‌توان به جرأت ادعا کرد که این انعطاف پذیری چیزی جز سوددهی بیشتر برای کارفرما به همراه نخواهد داشت. دورکاران در مقایسه با پرسنل حاضر در محل کار، تلاش بیشتری می‌کنند تا با رعایت استانداردهای لازم، بهترین کار را ارائه دهند. به همین دلیل، در سالهای اخیر، بسیاری از کارفرمایان با تعدیل نیروی حضوری، سعی در جذب تعداد بیشتری از کارمندان دورکار کرده و از این راه، سوددهی بیزینس خود را افزایش می‌دهند.

صرفه جویی در هزینه ها

پرسنل دورکار از لحاظ اقتصادی نیز برای کارفرما مقرون به صرفه‌تر است. فقط کافیست هزینه قند و چای مصرفی پرسنل حضوری‌تان را محاسبه کنید تا ببینید با دورکاری چقدر به جیب خود لطف کرده‌اید. وقتی اکثر پرسنل شما دورکار باشند لزومی ندارد در رابطه با این مسائل دغدغه‌ای داشته باشید:

  • تهیه کامپیوتر، میز، لوازم تحریر، وسایل گرمایشی و سرمایشی
  • هزینه اینترنت
  • قبض‌های سنگین خدماتی (اعم از آب، برق، گاز و تلفن)
  • پذیرایی از پرسنل (صبحانه، میان وعده، نهار و …)
  • شارژ ساختمان
  • تهیه فضایی بزرگتر که ظرفیت پذیرش تعداد زیادی پرسنل را داشته باشد.

مسئولیت پذیری پرسنل

علاوه بر سوددهی و صرفه اقتصادی، مورد دیگری که چشم بسیاری از کارفرمایان سالهای اخیر را گرفته است، مسئولیت پذیری پرسنل دورکار است. دورکاری با امکانات مختلفی که در اختیار پرسنل قرار می‌دهد، با شادی و انگیزه بیشتر آنها همراه خواهد بود. بالطبع، زمانی که کارمندان شاد و با انگیزه باشند، در مقابل کاری که انجام می‌دهند مسئولیت پذیرتر و پاسخگوتر از کسانی هستند که با حداقل انگیزه، و تنها به دلایل معیشتی مجبور به انجام کارهای حضوری هستند.

باورهای نادرست در مورد پدیده دورکاری

شاید خود شما هم قبل از مطالعه این مقاله باورهای نادرستی در مورد پدیده دورکاری داشتید. در ادامه به چند مورد از این باورهای اشتباه که متأسفانه شانس موفقیت شغلی بسیاری از اشخاص را از بین می‌برد اشاره می‌کنیم:

افراد دورکار مشکل برقراری ارتباط دارند

تصور کنید یکی از اعضای خانواده‌تان در یک نقطه دیگر از دنیا زندگی می‌کند و شما سالهاست که او را ندیده‌اید. آیا این که تنها راه ارتباطی شما تماسهای صوتی و تصویری است خدشه‌ای به رابطه صمیمی‌تان وارد می‌کند؟ یا اصلا چرا راه دور برویم؟ یک مثال معکوس را در نظر بگیرید.

زن و شوهرهایی را تصور کنید که سالهاست یک زندگی سراسر مشکل و اختلاف را در کنار هم تحمل می‌کنند. آیا این دو موفق و خوشحال هستند؟ بنابراین، حضور و ارتباط فیزیکی را نمی‌توان شرط لازم و اساسی یک ارتباط موفق دانست. شما می‌توانید بدون اینکه یک بار با کارفرمای خود ملاقات کرده‌باشید، بهترین همکاری را با او داشته باشید.

در ضمن، به لطف ماهیت آنلاین اکثر مشاغل دورکار، شما می‌توانید دامنه ارتباطی خود را با کارفرمایتان گسترش داده و حتی در فضاهای مجازی، به عنوان یک دوست با او در ارتباط باشید. پس لطفا به این باورهای غلط دامن نزنید. جا دارد بگویم که نویسنده این مقاله فردی است که با اینکه محیط کار و اتاقش مشترک هستند، دوستان واقعی و مجازی بسیاری دارد.

دورکارها باید همیشه آن کال باشند

به خاطر خدا هر چیزی را که می‌شنوید باور نکنید. حتی پروفسور سمیعی هم همیشه آن کال نیست. اصلا با خودتان دودوتا چهارتا کنید؛ آیا کسی که از 8 ساعت کاری در طول هفته فراری است، خطر کار 24 ساعته را به جان می‌خرد؟

شما را نمی‌دانم، اما من هر وقت دوست داشته باشم کار می‌کنم. البته، لازم به ذکر است که در آغاز پروژه دورکاری، توافقی بین دو طرف قرار داد صورت می‌گیرد. در واقع، یکی از اولین مسائلی که دو طرف در مورد آن به توافق می‌رسند، حجم کاری است که فرد دورکار به طور دوره‌ای (معمولا روزانه یا هفتگی) می‌تواند تحویل دهد. وقتی این توافق صورت گرفت، شخص دورکار موظف است به هر روشی که می‌پسندد کار را آماده کرده مشروط بر اینکه در موعد مقرر آن را تحویل دهد.

دورکاری که نشد کار

این جمله را به شخصه، به کرات شنیده‌ام. بارها شغلم را از من پرسیده‌اند، وقتی گفتم نویسنده دورکار هستم، گفتند:”خب انشالا به زودی شغل ایده آلت رو پیدا می‌کنی.” در حالی که من هیچ مشکلی با شغلم ندارم و ترجیح می‌دهم به جای یک شغل ایده‌ال دیگر، شغل فعلی‌ام را ایده آل سازم.

مثلا به جای اینکه چند صد ساعت در ماه، در یک محل کار خفه و پر استرس مشغول به کاری شوم که بخش قابل توجهی از درآمدش را صرف ایاب و ذهاب کنم، ترجیح می‌دهم برای تعطیلات بعدی که با دورکاری هزینه‌اش را کنار گذاشته‌ام برنامه ریزی کنم.

چطور می‌توان دورکاری کرد؟

چطور می‌توان دورکاری کرد

به اقتضای شغلی که انتخاب می‌کنید، جریان دورکاری برایتان متفاوت خواهد بود. در اینجا دورکاری را برای سه گروه شغلی زیر مورد بررسی قرار می‌دهیم:

1. کارمند دورکار

وقتی به عنوان یک کارمند دورکار به استخدام یک کارفرما در می‌آیید، این امکان برایتان فراهم می‌شود که در محیطی بیرون از محل کار (اداره، شرکت، فروشگاه و…) به کار خود بپردازید و کسب درآمد کنید. البته به همین سادگی هم نیست. شما باید برای انتخاب سبک شغلی دورکاری باید چند مسئله را لحاظ کنید. یعنی ضمن اینکه درک درستی از نقش حرفه‌ای فعلی خود دارید، به خوبی بدانید به چه سبک شغلی علاقمند هستید. همچنین لازم است که در خصوص این موارد، با کارفرمای خود صحبت کنید و انتظارات خود را در خصوص دورکاری با هم به اشتراک بگذارید.

2. فریلنس

اگر فکر می‌کنید دورکاری برای شما مناسب است، تبریک می‌گویم. فقط کافیست بعد از اینکه مشتریان خود را شناسایی و جذب کردید، برای شروع کار به این فکر کنید که آیا لازم است حضورا یکدیگر را ملاقات کنید یا خیر. در صورتی‌که بتوانید بدون نیاز به ملاقات حضوری، با ارباب رجوع کار کنید خیالتان آسوده‌تر خواهد بود. چرا که می‌تواند به صورت آنلاین با مشتریان ارتباط برقرار کنید و وارد همکاری شوید. اما اگر بنا به هر دلیلی، لازم بود که حضورا قسمتی از پروژه را انجام دهید یا جلساتی با مشتری خود داشته باشید، باز هم جای نگرانی نیست. شما می‌توانید بر سر موعدهایی که هر دو طرف با آن راحت‌تر هستید به توافق برسید، و به صورت دوره‌ای، یکدیگر را ملاقات کنید.

3. کارآفرینی

یک کارآفرین با انگیزه و خوش ذوق به صورت دورکار نیز می‌تواند خوش بدرخشد. اما دقت کنید که ماهیت کارآفرینی شما با دورکاری همخوانی دارد یا خیر. به طور مثال، اگر یک کارآفرین آنلاین هستید که فبها. لزومی ندارد حتی به فکر اجاره یک دفتر کار باشید. می‌توانید به جای اجاره بهای دفتر کاری که اکنون در منزل دارید، سرمایه پروژه کارآفرینی خود را افزایش دهید. اما اگر مثلا یک آرایشگر هستید و می‌خواهید به کارآموزان مختلف آموزش دهید، لازم است زمان زیادی را در سالن آرایشی وقت بگذرانید.

جمع بندی

به طور کلی، دورکاری یک پدیده نوظهور است که خوشبختانه توجه بسیاری از افراد را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. پدیده کار از راه دور در آن واحد به سود کارفرمایان و کارجویان است. همچنین، سرعت گسترش فضای مجازی و زندگی آنلاین بشر امروز شرایط را به گونه‌ای فراهم کرده که قشر قابل توجهی از افراد بتوانند به صورت دورکار کسب درآمد کنند.