ریپل چیست و چگونه کار می کند؟
یک شرکت خصوصی که به دنبال ساخت و راه اندازی یک شبکه جهانی از بانکها و موسسههای مالی است. این شبکه با استفاده از نرم افزار بلاک چینی شرکت ریپل (Ripple) ، موسوم به ریپل نت (RippleNet) ساخته خواهد شد تا امکان انجام تراکنشهای بین الملی با هزینه کمتر فراهم شود. ریپل این شبکه را اینترنت ارزشها نام گذاری کرده است.
برای اینکه سردرگم نشوید بهتر است بدانید که گاهی اوقات از کلمه ریپل برای توصیف ارز دیجیتال XRP استفاده میشود، گاهی هم برای اشاره به سیستمی که تراکنشهای XPR در آن انجام میشوند؛ و در مواقع دیگر برای اشاره به شرکت سازنده این دو تکنولوژی که «ریپل لبز» (Ripple Labs) نام دارد.
رمزارز XRP به منظور بهبود نظام مالی جهانی ساخته شده است. بانک ها میتوانند از XRP برای تامین نقدینگی آنی استفاده کنند. شرکتهای ارائه دهندهی خدمات مالی نیز میتوانند از آن برای دسترسی به بازارهای جدید، انجام تراکنشهای سریعتر و هم چنین پایین آوردن هزینههای تبادل ارزی استفاده کنند.
در واقع میتوان گفت که ریپل در مقابل شبکههای مالی که شامل بانکها، شرکتهای کارت اعتباری و موسسههایی چون پیپل (PayPal) میشود، ایستاده است. چون این شرکتها با دریافت کارمزدهای مختلف و تاخیر در ارسال، انتقال پول برون مرزی را با مشکلات فراوانی رو به رو ساختهاند.
پتانسیلهای ریپل
بر خلاف تعداد زیادی از رمزارزها که به دنبال نابودی نظام مالی فعلی هستند، ریپل به دنبال همکاری مستقیم با این نظام است. سالانه چیزی نزدیک به ۱۵۵ تریلیون دلار در شکلهای مختلف بین کشورها جا به جا میشود؛ حالا اگر در نظر بگیریم که همه از پیپل استفاده میکنند، باید ۲.۹ درصدی که این شرکت به عنوان کارمزد از هر تراکنش کم میکند را از کل این مبلغ کم کنیم. این یعنی هر سال چیزی نزدیک به ۴،۴۹۵،۰۰۰،۰۰۰ دلار از تراکنشهای جهانی به جیب پیپل (یا هر موسسهی مالی دیگر) میرود. علاوه بر این کارمزد هنگفت، تکمیل تراکنشهای برون مرزی معمولا چندین روز به طول خواهد انجامید. اما با قرار گیری سیستم ریپل در این شرکتها و نظام مالی جهانی، تراکنشها آنی
انجام خواهند شد و کارمزدها نیز به شدت پایین خواهند بود.
شبکه ریپل چگونه کار میکند؟
ریپل در سال ۲۰۱۲ عرضه شد و طی مدت کوتاهی توانست بیش از ۱۰۰ موسسه مالی را با بلاک چین خود سازگاری دهد و به سود دهی رسید. در بین مهمترین شرکتهایی که از ریپل پشتیبانی میکنند میتوان به استاندارد چارترد (Standard Chartered)، وستپک (Westpac)، گروه سانتاندر (Banco Santander) و بانکو بیلبائو (BBVA) اشاره کرد.
رپیل نت
برای درک نحوهی کارکرد ریپل باید با دو ویژگی این پلتفرم به نامهای RTGS و RTXP آشنا باشید.
در «سامانه تسویه ناخالص آنی» (RTGS) دستوردهندهی یک تراکنش بلافاصله بدهکار و مقصد نیز به صورت آنی بستانکار میشود.
سیستم ریپل دروازههایی دارد که دولتها، شرکتها و موسسههای مالی میتوانند با استفاده از آنها به شبکه متصل شوند. این مکانیزم «پروتکل تراکنش ریپل» (RTXP) نام دارد. این پروتکل بیشتر به عنوان ریپل نت شناخته میشود که بیشک مهمترین قسمت از تکنولوژی ریپل محسوب میشود.
هنگامی که یک دولت، شرکت یا موسسهی مالی عضو ریپل نت میشود، میتواند با استفاده از دروازههای موجود در سیستم با سرعت بیشتر و هزینه کمتر معامله انجام دهد. علاوه بر این، عضویت در ریپل نت به این معناست که گیرنده قادر به دریافت هر نوع ارز رایج مثل دلار و یورو و همچنین هر رمزارزی مثل بیت کوین یا اتریوم نیز خواهد بود.
ریپل به کمک هر کسی که باید به صورت مداوم مبالغ هنگفتی را به کشورهای مختلف ارسال کند میآید. شرکتهایی مثل آمازون و اپل همواره میلیاردها دلار را به صورت برون مرزی ارسال میکنند و ریپل نت یعنی داشتن یک راه حل سریع و ارزانتر برای انجام تراکنشهایشان.
توجه داشته باشید که ریپل نت نقش یک صرافی را هم دارد و تبادل انواع ارز رایج از طریق آن امکان پذیر است. البته برای انجام این تبادلها ریپل نت باید یک نوع نقدینگی هم داشته باشد که رمز ارز XRP ایفای آن نقش را بر عهده دارد. XRP یک منبع نقدینگی برای سرویسهای خدمات مالی، بازارگردانها و بانکها فراهم میکند.
سه محصول متفاوت ریپل
بیشتر مردم ریپل را به صورت یک پلتفرم یکپارچه میبینند؛ اما این پلتفرم در اصل از ۳ محصول تشکیل شده است:
xCurrent: محصول اصلی پلتفرم ریپل. زمانی که خبر همکاری یک بانک با رپیل منتشر میشود یعنی آن بانک از این محصول ریپل استفاده کرده است تا با سیستم منطبق باشد. xCurrent نیازی به رمزارز XRP ندارد.
xVia: تازهترین محصول ریپل. این محصول یک رابط کاربری برای تراکنشها محسوب میشود و تعدادی رابط برنامهنویسی (API) نیز در آن گنجانده شده است. xVia هم نیازی به XRP ندارد.
xRapid: تنها محصول ریپل که از XRP استفاده میکند. این محصول به منظور ایجاد و مدیریت نقدینگی بوجود آمده است.
زیرساختهای موجود در رپیل برای شرکتهای بزرگ بسیار مفید خواهند بود اما در عین حال برای یک کاربر عادی استفاده چندانی نخواهند داشت. در واقع ریپل نت مزایای زیادی برای یک کاربر عادی ندارد. ریپل به این زودیها نحوهی ارسال و دریافت پول را در سطح فردی تغییر نخواهد داد و بیشتر به دنبال ایجاد تغییر در نحوهی انتقال برون مرزی پول در سطح جهانی است.
ریپل قابلیت پردازش ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد که در مقایسه با بیت کوین (۱۵ تراکنش در ثانیه) یک آمار عالی محسوب میشود.
موجودی رپیل (کل رپیلها)
تمامی XRPهای موجود از قبل ساخته شدهاند و تعداد آنها ۱۰۰ میلیارد سکه است. آمار نشان میدهد که تا فوریه سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۳ میلیارد XRP در حال گردش ثبت شده است و مابقی در اختیار شرکت ریپل لبز هستند.
ریپل لبز در اطلاعیهای که در ماه می سال ۲۰۱۷ منتشر شد از برنامه خود برای ۵۵ میلیارد از XRPهایش رونمایی کرد. این ۵۵ میلیارد XRP به صورت قفل شده نگهداری میشوند و طی ۵۵ ماه به صورت تدریجی به بازار عرضه خواهند شد.
ریپل و تمرکز زدایی
با توجه به این که شرکت ریپل لبز در یک زمان چیزی نزدیک به ۸۰ میلیارد XRP را در اختیار داشت، گفتن این که ریپل ساختاری متمرکز دارد چندان دور از ذهن نیست. ولی موسس و مدیر عامل فعلی ریپل لبز نظر دیگری دارد:
برد گارلینگهاوس (Brad Garlinghouse): «ریپل متمرکز نیست. اگر پلتفرم ریپل همین امروز ناپدید شود، رمز ارز XRP بدون مشکل به کار خود ادامه خواهد داد. از نظر من، این مهمترین اقدام لازم برای تمرکز زدایی است.»
استراتژی تمرکز زدایی ریپل
ریپل در حال حاضر ۲۶ عدد گره تایید کننده دارد که ریپل لبز تنها ۷ عدد از آنان را در اختیار دارد. این یعنی ۷۳ درصد از پروسهی تایید در دست اشخاص دیگر است. این نوع استفاده از شخص ثالث برای اجرای گرههای تایید کننده به این معناست که ریپل لبز به دنبال تمرکز زدایی پلتفرمش بوده و حتی ممکن است در آینده تعداد این گرههای مدیریت شده توسط شخص ثالث را افزایش دهد.
بنابراین میتوان گفت که ریپل محصولی متمرکز و در عین حال نامتمرکز است. شرکت سازنده ریپل بیش از ۵۰ درصد از کل XRPها را در اختیار دارد اما برنامهای چیده تا آنها را به صورت تدریجی آزاد کند. در یک زمان کنترل اکثریت گرههای تایید کننده نیز در اختیار خود ریپل لبز بود اما همان طور که در بالا توضیح دادیم این مورد نیز تغییر کرده است.
در پایان باید اضافه کرد که متمرکز بودن یک پلتفرم به خودی خود چیز بدی نیست اما نبود تمرکز زدایی مسلما باعث می گردد تا کاربران کمتری به سمت استفاده از ریپل سوق داده شود.
رقبای ریپل
رقیب اصلی ریپل «استلار» (Stellar) نام دارد. سازنده این پلتفرم جد مک کیلب (Jed McCaleb) است که به همراه سایرین ریپل را ساخته بود. وی در سال ۲۰۱۳ به دلیل اختلاف نظر با سایر اعضای تیم مدیریتی از آن پروژه جدا شد.
استلار و ریپل ساختاری مشابه دارند و هر دو تمرکزشان روی انتقال پول برون مرزی است؛ اما شرکت ریپل به دنبال سود بوده و استلار یک سازمان غیر انتفاعی است. ریپل به دنبال کمک به سازمانهای مالی بزرگ است در حالی که استلار روی اشخاص و منفعت رساندن به آنها تمرکز دارد.
جمع بندی
موفقیت ریپل در نهایت به تعداد سازمانهایی که عضو ریپل نت میشوند، تعداد افرادی که از محصولات ریپل استفاده میکنند و همچنین به میزان موثر بودن XRP در تراکنشها بستگی دارد. هر سه مورد تاکنون به خوبی پیش رفتهاند و روندی رو به رشد نشان دادهاند.
بنابراین حتی اگر در ریپل سرمایه گذاری نمیکنید، دنبال کردن اخبار مربوط به آن در عصری که انطباق با تکنولوژی بلاک چین حرف اول را میزند خالی از لطف نخواهد بود. ریپل یکی از معدود رقبای قانونی نظام مالی فعلی محسوب میشود و در آینده میتواند نقش مهمی در نحوه گردش پول در سطح جهانی ایجاد کند.
مزایای XRP برای یک کاربر عادی انگشت شمار هستند اما تغییراتی که پلتفرم ریپل میتواند در نظام مالی حاکم ایجاد کند قطعا شگفت آور خواهند بود.
معرفی بهترین کیف پولهای ریپل
1. Ledger Nano S
از بهترین انواع کیف پول سخت افزاری برای هر نوع رمز ارز و توکن. این کیف پول رمزارز بین کاربران ارزهای دیجیتال به خاطر امنیت بالای آن مشهور است و بهترین انتخاب برای نگهداری طولانی مدت XRP محسوب میشود.
2. Toast Wallet
کیف پولی ساده و شدت امن برای پلتفرمهای ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و آی او اس. استفاده بسیار آسان و سادگی رابط کاربری در کنار ویژگیهای امنیتی، این کیف پول را به یکی از بهترینها تبدیل کرده است. Toast Wallet با کدی متنباز و به صورت اختصاصی برای رمز ارز XRP ساخته شده است.
3. Uphold
کیف پول Uphold یک کیف پول اینترنتی خوب که از طریق مرورگر یا اپلیکیشنهای اندروید و آی او اس قابل دسترسی است. Uphold از ۹ رمز ارز، ۲۳ ارز رایج و ۴ فلز گرانبها پشتیبانی میکند. (آی پیهای ایرانی به دلیل تحریم قادر به استفاده از آن نیستند)
4. Cryptonator
یک کیف پول اینترنتی با قابلیت اجرا روی ویندوز، مک و لینوکس. Cryptonator علاوه بر ریپل از ۱۹ رمزارز دیگر هم پشتیبانی میکند و محیطی کاربر پسند دارد. یک صرافی با قابلیت تبادل آنی نیز درون این کیف پول گنجانده شده است. استفاده از تکنیکهای امنیتی SSL و HTTPS نیز از دیگر ویژگیهای این کیف پول هستند.
مطلب خوبی بود