لایت کوین (Litecoin) جزو اولین آلت کوین هایی بود که پس از عرضه موفقیت آمیز بیت کوین به دنیای دیجیتال معرفی شدند. در زمان عرضه لایت کوین تنها ۷ آلت کوین دیگر وجود داشتند و همگی از بیت کوین فورک شده بودند. تعدادی از این آلت کوین‌ها تنها در حد یک کپی ساده از بیت کوین بودند مثل Ixcoin. بعضی دیگر با کارمزدهای متفاوت و سرعت بیشتر در پردازش بلاک‌ها عرضه شدند؛ مثل سالید کوین (Solidcoin) و نیم کوین (Namecoin). نیم کوین مقداری پیشرفته‌تر از سایرین بود و در زمان انتشارش یک الگوی نامتمرکز برای استخراج معرفی کرد. البته ماینرهای نیم کوین و هم چنین نامتمرکز بودن الگوی ماینبنگ یا استخراج این رمزارز به صورت مدام از سمت ماینرهای بیت کوین ضربه می‌خورد؛ چون ماینرهای بیت کوین به دنبال سود بیشتر بودند و زمان‌هایی که سود استخراج نیم کوین بیشتر بود، به جمع ماینرهای این آلت کوین اضافه می‌شدند و بلعکس. نیم کوین حتی در آن زمان هم شبکه‌ای کوچکتر از بیت کوین داشت به همین دلیل مجبور شد از تکنیک استخراج ترکیبی (Merged Mining-هنگامی که امکان استخراج دو رمزارز بدون ضرر رساندن به عملکرد کلی سیستم استخراج کننده فراهم می‌شود) برای تنظیم درجه سختی بلاک چین‌اش استفاده کند.

یکی از مشکلات اساسی در آن زمان محبوبیت استخراج با استفاده کارت گرافیکی و دستگاه‌های ASIC بود. استخراج با استفاده از کارت گرافیکی سود بیشتری نسبت به استخراج با سی پی یو داشت و استخراج با دستگاه‌های ASIC از هر دو سود دهی بسیار بالاتری داشت. همین باعث شد دستگاه‌های ASIC به سرعت به تنها راه منطقی برای استخراج در شبکه بیت کوین تبدیل شوند. این مورد باعث به وجود آمدن نگرانی‌های زیادی شد؛ چون این دستگاه‌ها باعث افزایش تمرکز شبکه استخراج بیت کوین می‌شدند و هم چنین ساخت اولین مزرعه استخراج (Mining Farm-انبارهای بزرگی که پر از دستگاه های ASIC هستند) را به دنبال داشتند.

در این زمان بود که الگوریتم استخراج Scrypt به عنوان جایگزینی برای الگورتیم استفاده شده در بیت کوین که SHA256 نام دارد، معرفی شد. این الگوریتم که به حافظه ی بیشتری نیاز داشت، قرار بود استخراج توسط ASIC و کارت‌های گرافیکی را مشکل کند. همان طور که مطلع هستید امروزه دستگاه‌های ASIC که از الگورتیم اثبات کار Scrypt پشتیبانی می‌کنند به بازار عرضه شده‌اند؛ ولی در سال ۲۰۱۱ این الگوریتم راهی مناسب برای مقابله با مشکلاتی که نیم کوین با آن ها رو به رو شد بود به شمار می‌رفت و استفاده از آن برای تمرکز زدایی شبکه کاملا منطقی بود.

تنبریکس (Tenebrix) اولین آلت کوینی بود که با الگوریتم اثبات کار Scrypt عرضه شد، ولی توسعه دهندگان آن ۷.۷ میلیون از سکه‌های آن را از قبل استخراج کرده بودند که درصد زیادی از کل تنبریکس‌های قابل استخراج به شمار می‌رفت. در این زمان بود که فردی به نام چارلی لی (Charlie Lee) به این نتیجه رسید که رمزارزهایی که توسعه دهندگانشان استخراج قبل از انتشار انجام می‌دهند چندان موفق نخواهند بود، زیرا این کار از نظر کاربران به هیچ وجه عادلانه نیست. بنابراین لی تصمیم گرفت با یک فورک سخت از تنبریکس رمزارزی بدون سکه‌های از قبل استخراج شده عرضه کند. این رمزارز جدید که فیربریکس (Fairbrix) نام داشت به دلیل اشکلات فنی مختلف طی مدت کوتاهی شکست خورد.

اما چارلی لی تسلیم نشد و با استفاده از دانش و تجربه‌ای که از رمزارزهای خودش و دیگران به دست آورده بود، طرح یک رمزارز جدید به نام لایت کوین را منتشر کرد.

طراحی لایت کوین و ویژگی های آن

لایت کوین

تفاوت‌های اصلی طراحی لایت کوین با بیت کوین در ۴ مورد خلاصه می‌شود:

  • مکانیزم اثبات کار لایت کوین به جای استفاده از SHA-256 از الگوریتم Scrypt استفاده می‌کند
  • هر بلاک جدید لایت کوین طی ۲.۵ دقیقه پیدا می‌شود که چهار برابر سریع‌تر از میانیگن ۱۰ دقیقه‌ای بیت کوین است
  • کل لایت کوین‌های قابل استخراج نیز ۴ برابر کل بیت کوین‌های قابل استخراج هستند؛ یعنی ۸۴ میلیون سکه در مقابل ۲۱ میلیون
  • درجه سختی بلاک چین لایت کوین هر ۳.۵ روز یک بار تنظیم می‌شود، ولی بلاک چین بیت کوین هر دو هفته یک بار این کار را انجام می‌دهد

پیدا شدن هر بلاک جدید طی ۲.۵ دقیقه باعث می‌شود تایید تراکنش‌های لایت کوین سریع‌تر از بیت کوین باشد. هر بلاک لایت کوین ۱ مگابایت فضا دارد که باز هم ۴ برابر فضای بلاک‌های بیت کوین است و این باعث می‌شود تا بلاک چین لایت کوین قابلیت پردازش تراکنش‌های بیشتری در هر ثانیه را داشته باشد.

البته سرعت بیشتر در پیدا شدن هر بلاک مضراتی را نیز به همراه خواهد داشت. این سرعت بیشتر یعنی احتمال یتیم شدن بلاک بیشتر خواهد بود؛ یعنی امکان این که دو ماینر به صورت همزمان یک بلاک معتبر را پیدا کنند بیشتر خواهد بود و بلاک چین در نهایت بلاک‌های بعدی را در ادامه‌ی کار یکی از این دو ماینر قرار خواهد داد و در نتیجه یک ماینر بدون پاداش می‌ماند.

در بلاک چین‌هایی که بلاک‌ها با سرعت بالا پیدا می‌شوند (۱۲ ثانیه یا کمتر)، ماینرهایی که قدرت پردازش بیشتری برای استخراج داشته باشند بلاک‌های بیشتری را استخراج خواهند کرد و بنابراین تقسیم پاداش استخراج ناعادلانه خواهد بود. در نتیجه ماینرها برای دست یافتن به قدرت پردازشی بیشتر به راه حل‌هایی چون مزرعه‌های استخراج رو خواهند آورد که در نهایت به متمرکز شدن فرآیند استخراج رمزارز خواهد انجامید. به همین دلیل است که اتریوم به ماینرهایی که به بلاک یتیم می‌رسند هم پاداش می‌دهد.

ثبات و امنیت شبکه لایت کوین با توجه به هش ریت آن در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد. البته میزان هش ریت کلی لایت کوین در حد و اندازه‌های بیت کوین نیست، ولی از اکثر آلت کوین‌هایی که از الگوریتم اثبات کار استفاده می‌کنند بهتر است.

به دلیل شباهات‌های ساختاری فراوان، از لایت کوین به عنوان یک بلاک چین اصلی برای آزمایش بروزرسانی‌های بیت کوین هم استفاده می‌شود. برای مثال در ماه می سال ۲۰۱۷ و سه ماه قبل از بیت کوین، لایت کوین تکنولوژی سگویت (SegWit) را به بلاک چین خود اضافه کرد. این تکنولوژی زیربنایی برای امکانات مهمی چون شبکه لایتنیگ (Lightning Network)، مبادلات اتمی (Atomic Swaps) و امضاهای شنور (Schnorr) محسوب می‌شود.

آینده لایت کوین چگونه خواهد بود؟

آینده لایت کوین

در سال ۲۰۱۳ لایت کوین مورد توجه عموم قرار گرفت و حتی یک سری مقالات از آن به عنوان «یک بیت کوین بهتر» یاد می‌کردند. البته این عبارت کمی اغراق آمیز به نظر می‌رسید و چارلی لی تصمیم گرفت تا لایت کوین را به عنوان «نقره‌ای برای طلای بیت کوین» به مردم معرفی کند.

چارلی لی پیش از ورود به دنیای رمزارزها یک مهندس نرم افزار ساده در شرکت گوگل بود. پس از چند سال کار در شرکت گوگل چارلی توسط مجموعه کوین بیس (Coinbase) استخدام شد. این حرکت چارلی کاملا به نفع لایت کوین تمام شد؛ چون در آن شرکت شرایط توسعه لایت کوین برای وی آسان‌تر بود و در سال ۲۰۱۷ که این رمزارز بالاخره به لیست رمزارزهای قابل معامله در کوین بیس اضافه شد، قیمت آن افزایش چشمگیری داشت.

به تازگی بنیاد لایت کوین (Litecoin Foundation) که وظیفه توسعه رمزارز لایت کوین را بر عهده دارد، ۹.۹ درصد از سهام بانک WEG Bank AG را خریداری کرده است. این بانک آلمانی به دنبال پیدا کردن راه حل‌هایی برای ارائه خدمات رمزارزی به مشتریان خود است و اگر همه چیز به خوبی پیش برود، شراکت این بانک با بنیاد لایت کوین برای هر دو طرف بسیار سودآور خواهد بود.

در نهایت باید گفت که به احتمال زیاد بزرگترین مزیت لایت کوین شباهات‌های زیاد آن با بیت کوین است. چارلی لی نیز با پی بردن به این موضوع تمرکزش را روی استفاده از پتانسیل تعامل‌پذیری این دو بلاک چین قرار داد. برای مثال می‌توان به شبکه لایتنینگ بیت کوین اشاره کرد: اگر کارمزدهای شبکه بیت کوین خیلی زیاد شوند، دارندگان بیت کوین قادر خواهند بود تا با باز کردن یک کانال در شبکه لایتنینگ لایت کوین، به سرعت عملیات انتقال را انجام دهند.

قابلیت مبادلات اتمی این دو بلاک چین نیز بسیار قابل توجه است. با مبادلات اتمی شما قادر خواهید بود تا رمزارز خود به صورت آنی و بدون نیاز به شخص ثالث به یک رمزارز دیگر تبدیل کنید. اولین مبادله اتمی در سپتامبر ۲۰۱۷ بین لایت کوین و دیکرید (Decred) اتفاق افتاد. ۲ ماه بعد نیز با استفاده از تکنولوژی شبکه لایتنینگ، یک مبادله اتمی بین بلاک چین‌های بیت کوین و لایت کوین انجام گردید.

امروزه لایت کوین یک رمزارز شناخته شده محسوب می‌شود و با بازاری که بیش از ۴.۵ میلیارد دلار ارزش دارد، جایگاه مناسبی در بین ۱۰ رمزارز برتر دنیای دیجیتال پیدا کرده است.

معرفی بهترین کیف پول های لایت کوین

کیف پول لایت کوین

Ledger Nano S

از بهترین انواع کیف پول سخت افزاری برای هر نوع رمزارز و توکن. این کیف پول بین کاربران ارز دیجیتال به خاطر امنیت بالای آن مشهور است و بهترین انتخاب برای نگهداری طولانی مدت لایت کوین محسوب می‌شود.

Trezor

یک کیف پول رمزارز سخت افزاری آفلاین که به دنبال از بین بردن «نیاز به اعتماد» است و خطرات ناشی از تعامل با شخص ثالث را تا حدی زیادی کم می‌کند. Trezor در اصل یک کیف پول بیت کوین است، ولی از ۱۴ رمزارز دیگر مثل لایت کوین هم پشتیبانی می‌کند. تکنولوژی به کار رفته در پین کد محافظتی این دستگاه بسیار قوی بوده و دستگاه در زمان‌هایی که به یک پورت یو اس بی متصل نیست، خاموش خواهد شد.

Free Wallet

یک کیف پول اینترنتی که از بیش از ۳۰ رمزارز مختلف را پشتیبانی می‌کند. این کیف پول اپلیکیشن‌های مخصوص اندروید و آی او اس هم دارد و امنیت آن با ویژگی‌های زیادی مثل تایید دو مرحله‌ای و تراکنش‌های چند امضایی تامین می‌شود.

Jaxx Liberty

کیف پولی تازه که هدفش فراهم کردن راه حلی آسان برای استفاده عموم مردم از رمزارزها است. این کیف پول به صورت نرم افزار برای دسکتاپ، اپلیکیشن برای اندروید و آی او اس و هم چنین به صورت افزونه برای مرورگر کروم قابل استفاده است. کیف پول Jaxx Liberty قابلیت نگهداری امن رمزارزهای مختلفی مثل لایت کوین را فراهم می‌سازد.

Exodus

یکی از بهترین کیف پول‌های دسکتاپ برای لایت کوین که رمزارزهای محبوب دیگری را هم پشتیبانی می‌کند. رابط کاربری ساده و کاربر پسند به همراه ویژگی‌های امنیتی مختلف از نکات قابل توجه این کیف پول هستند. قابلیت تبدیل سریع و آسان رمزارزها در Exodus از دیگر امکانات مناسب این کیف پول به شمار می‌آید.