اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) از طریق یک فورک سخت از بلاک چین اتریوم (Ethereum) به وجود آمد. اتریوم تنها یک رمزارز ساده نیست و پلتفرمی برای کدنویسی، تولید و اجرای برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) و هم چنین قراردادهای هوشمند (Smart Contract) محسوب می‌شود.

پس از گذشت ۲ سال از عرضه پلتفرم اتریوم، کمپین The DAO معرفی شد. هدف «سازمان نامتمرکز خودگردان» (Decentralized Autonomous Organization=DAO) جمع آوری سرمایه برای پروژه‌های رمزارزی نامتمرکز بود. این سازمان معلق به مکان جغرافیایی خاصی نبود، رهبر نداشت و کارمندی در آن مشغول به کار نبود؛ در این سازمان تنها سرمایه گذاران مستقل نقش اصلی را ایفا می‌کردند.

در ماه می سال ۲۰۱۶ کمپین The DAO طی یک عرضه اولیه، موفق به جمع آوری ۱۵۰ میلیون دلار شد و به دومین عرضه اولیه بزرگ تاریخ رمزارزها تبدیل شد. اما مدتی زیادی از موفقیت DAO نگذشته بود که هکرها موفق شدند با سواستفاده از نقص‌های امنیتی، چیزی نزدیک به 50 میلیون دلار از درآمد این کمپین را به سرقت ببرند. این ماجرا سر و صدای زیادی در دنیای رمزارزها به پا کرد و در نتیجه بحث‌های زیادی در مورد آینده DAO و اتریوم به وجود آمد.

این هک یک ضربه بزرگ برای کمپین DAO و هم چنین جامعه اتریوم به شمار می‌آمد؛ زیرا DAO یکی از اولین و بزرگترین برنامه‌های نامتمرکزی بود که روی پلتفرم اتریوم ساخته شده بود. در سال ۲۰۱۶ پلتفرم اتریوم شهرت و ثبات امروزی خودش را نداشت و به محض انتشار اخبار مربوط به این هک، قیمت توکن این پلتفرم یعنی ETH با افت شدیدی مواجه گردید.

هر چند هکرها از نقص‌های امنیتی موجود در کدهای DAO سواستفاده کرده بودند و کدهای اصلی اتریوم هیچ مشکلی نداشت، این قیمت توکن اتریوم بود که کاهش یافت و در ادامه شهرت این پلتفرم و هم چنین ارزش بازار آن نیز افول کرد؛ آن هم تنها به دلیل ارتباط این پلتفرم با کمپین ناموفق DAO.

از دست رفتن یک سرمایه 50 میلیون دلاری اعتماد مردم نسبت به رمزارزها را خدشه دار می‌کرد و بنابراین جامعه اتریوم تصمیم گرفت تا با یک فورک سخت، توکن‌های از دست رفته‌ی سرمایه گذاران را به آنان بازگرداند.

این فورک سخت در بلاک ۱۹۲۰۰۰ اتفاق افتاد و دارایی‌های سرمایه گذاران به آنان بازگردانده شد. این فورک سخت با تولید یک نسخه جدید از بلاک چین اتریوم، تراکنش‌هایی که هکر‌ها انجام داده بودند را باطل می‌کرد و به این صورت سرمایه‌های از دست رفته را به صاحبان‌شان باز می‌گرداند.

و این جا بود که اتریوم کلاسیک یا ETC به وجود آمد.

اکثریت جامعه اتریوم با فورک سخت موافق بودند، اما تعدادی از ماینرها بر این عقیده بودند که نباید در کد اتریوم تغییر ایجاد کرد و به همین دلیل فرآیند استخراج را با همان نسخه قدیمی بلاک چین ادامه دادند و آن را اتریوم کلاسیک نامیدند.

بلاک چین اتریوم کلاسیک و اتریوم تا بلاک 192000 یکسان است و در واقع از این بلاک به بعد ۲ بلاک چین متفاوت به وجود می‌آید. درست مثل اتریوم، اتریوم کلاسیک نیز یک بلاک چین نامتمرکز است که قابلیت کد نویسی در آن وجود دارد. هم ETH و هم ETC در صرافی‌های معتبر معامله می‌شوند و پلتفرم‌های این دو رمزارز نیز به صورت مشابه از برنامه‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کنند. بنابراین می‌توان گفت که ETC تا حد زیادی همان ETH است.

چرا اتریوم کلاسیک به وجود آمد؟

اتریوم کلاسیک چیست

پس از حمله سایبری به DAO جامعه اتریوم به ۲ دسته تقسیم شد:

  • دسته‌ای که خواستار تغییر در بلاک چین و بازگرداندن دارایی‌های سرمایه گذاران بودند.
  • دسته‌ای که به تغییر در بلاک چین اعتقادی نداشته و به اصل «کد، قانون است» پایبند بودند.

طبیعتا افرادی که در دسته دوم قرار می‌گرفتند با فورک سخت مخالف بودند و بنابراین به استخراج بلاک‌های جدید برای نسخه قدیمی بلاک چین اتریوم ادامه دادند؛ این گونه بود که ۲ نسخه متفاوت از بلاک چین اتریوم به وجود آمد. بنابراین تنها تفاوت جامعه اتریوم کلاسیک و جامعه اتریوم در نسخه بلاک چینی است که قبول دارند و استفاده می‌کنند.

برای توکن‌های ETC یک سقف دویست و ده میلیارد عددی تعیین شده و ارزش بازار این رمزارز نیز تا فوریه ۲۰۲۰ از مرز ۸۹۰ میلیون دلار عبور کرده است.

آینده اتریوم کلاسیک

با توجه به جایگاه فعلی اتریوم کلاسیک می‌توان گفت که این رمزارز قصد ماندن دارد، ولی در طولانی مدت هیچ چیز در بازار پر تب و تاب رمزارزها قابل پیش بینی نیست.

اگر فقط جنبه بازاری این رمزارز را در نظر بگیریم، باید گفت که ETC یک توکن قدرتمند است. قیمت این توکن از جولای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ بیش از ۱۶۰۰٪ افزایش داشته است که به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست.

اما اگر جنبه تکنولوژی را هم دخیل بدانیم، باید گفت که اتریوم کلاسیک فاصله زیادی با نوآوری‌های اتریوم دارد و اگر نتواند از این لحاظ پا به پای اتریوم پیش بیاید، رفته رفته استفاده خود را از دست داده و به فراموشی سپرده خواهد شد.

معرفی بهترین کیف پول های اتریوم کلاسیک

کیف پول اتریوم کلاسیک

کیف پول The Emerald Wallet

این کیف پول رمزارز برای سیستم عامل‌های ویندوز، دبیان، لینوکس و مک عرضه شده است. Emerald Wallet کیف پول رسمی اتریوم کلاسیک محسوب می‌شود و جدیدترین نسخه آن همواره از گیت هاب قابل دریافت است. پس از نصب این کیف پول می‌توانید انتخاب کنید تا یک گره کامل (Full Node) باشید یا یک گره دور (Remote Node). گره‌های کامل سرعت کمتری دارند، ولی از امنیت بالاتری برخوردار هستند. گره‌های دور نیز سرعت بیشتری دارند ولی به اندازه گره‌های کامل امن نخواهند بود. لازم به ذکر است شما در هر زمان قادر خواهید بود تا نوع گره را در بخش تنظیمات کیف پولتان عوض کنید. کیف پول Emerald Wallet با کیف پول سخت افزاری Ledger Nano S هماهنگ است و امکان اتصال این کیف پول سخت افزاری به کیف پول رسمی اتریوم کلاسیک وجود دارد.

کیف پول سخت افزاری Ledger Nano S

اگر به دنبال کیف پول سخت افزاری هستید، مثل همیشه مدل محبوب Ledger Nano S به شما پیشنهاد می‌شود. این کیف پول علاوه بر بهره بردن از ویژگی‌های امنیتی فراوان، به آسانی به کیف پول رسمی اتریوم کلاسیک متصل شده و کار را برای کاربر آسان می‌کند.

کیف پول Jaxx

بهترین گزینه برای دستگاه‌های اندروید و ای او اس است. در این کیف پول علاوه بر اتریوم کلاسیک، از بیش از ۹۰ رمزارز دیگر هم پشتیبانی می‌شود. صرافی درون برنامه‌ای، اخبار به روز دنیای رمزارزها و نمایش آنی قیمت‌های جدید از جمله ویژگی‌های اصلی این کیف پول موبایل هستند.