ارز دیجیتال ترون (Tron) چیست؟
ترون (Tron) نام یک پروژه چینی است که قصد دارد از طریق قراردادهای هوشمند، با ارائه یک پلتفرم برای ارائه نرم افزارهای غیر متمرکز نسل چهارم تکنولوژی بلاک چین باشد. ترون از ایدهها و آینده نگری اتریوم برای ساخت شبکهاش الهام گرفته است و حتی در ابتدا به صورت یک توکن اتریومی (ERC-20) به نام آدیسی (Odyssey) عرضه شده بود.
هدف ترون فراهم کردن فضا و محتوای رایگانی است که از طریق بلاک چین قابل دسترسی باشد. ترون میخواهد کنترل دادهها در اختیار تولید کنندگانشان قرار دهد؛ در حال حاضر پرداخت حق الزحمهی کامل این تولید کنندگان در پلتفرمهایی مثل یوتیوب با مشکل مواجه شده است.
سازنده اصلی ترون، جاستین سان (Justin Sun)، ادعا میکند که بلاک چین ترون ۸۰ برابر سریع تر از بلاک چین اتریوم است و توانایی پردازش ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد. البته این ادعا هنوز توسط منابع خارجی تایید نشده است.
در اکتبر سال ۲۰۱۸ ترون اعلام کرد که با بایدو (شرکتی که نقشی مهم در آینده و جهت گیری اینترنت چین بازی میکند-Baidu) همکاری خواهد داشت. در این زمان با توجه به شهرت و سیاستهای شرکت بایدو، تردیدهایی در قابل اعتماد بودن ترون ایجاد شد. البته بعدا اعلام شد که ترون به منظور توسعه پلتفرمش فقط از شبکهی ابری بایدو استفاده خواهد کرد و بایدو به هیچ عنوان شریک این موسسه نخواهد بود.
ترون چگونه کار میکند؟
درست مثل ایاس (EOS) ترون هم از الگوریتم توافق جمعی DPoS استفاده میکند. با این الگوریتم از تمرکزسازی جلوگیری میشود و سیستمهای رای گیری آینده پروژه را مشخص خواهند کرد. در بلاک چین ترون مکانیمهای زیر وجود دارند:
- ۱۲۷ نماینده توسط دارندگان TRX (رمزارز ترون) انتخاب میشوند
- از میان این ۱۲۷ نماینده، ۲۷ نماینده اصلی برای استخراج بلاک ها انتخاب میشوند
- برای رای دادن، داشتن هر TRX به معنای داشتن یک حق رای است
- رای گیری در ۶ ساعت یک بار انجام میشود
- بلاکهای جدید هر ۳ ثانیه یک بار استخراج میشوند
- نمایندگان معمولی برای هر بلاک پاداشی برابر با 16 TRX دریافت میکنند. پس در طول سال 168,192,000 TRX بین ۱۰۰ نماینده تقسیم میشود. میزان پاداش دریافتی هر نماینده به تعداد رایهایی که دریافت کرده بستگی دارد
- نمایندگان اصلی نیز برای هر بلاک 32 TRX پاداش دریافت خواهند کرد. یعنی در طول سال 336,384,000 TRX بین نمایندگان اصلی تقسیم خواهد شد
- شرکت ترون تا یکم ژانویه ۲۰۲۱ و تا زمانی که ذخیرهی ۳۳ میلیاردی TRX به پایان برسد، به همین روش بلاکهای جدیدش را تولید خواهد کرد. پس از این تاریخ، پروتکل ترون مسئول تولید سکههای جدید این پلتفرم خواهد بود.
مکانیزمی که در بالا تشریح کردیم برای کسانی مقداری زیادی TRX دارند بسیار سود آور خواهد بود. در ترون ۱۰۰ آدرسی که از طریق رای گیری انتخاب خواهند شد چیزی نزدیک به ۴۰ درصد از کل TRXها را در اختیار خواهند داشت؛ بنابراین بدیهی است که گروهی از سرمایه گذاران بزرگ میتوانند به آسانی به خودشان یا یک فرد مشخص رای بدهند و از این طریق سهمهایشان در شبکه را افزایش دهند. از طرف دیگر سرمایه گذاران معمولی نیز تحت تاثیر اقدامات این افراد ضرر خواهند دید.
این سیستم تا حد زیادی به سلامت شبکه ضرر میزند؛ یعنی تعداد کمی از افراد که احتمالا یک دیگر را میشناسند تقریبا همه شبکه را کنترل میکنند. از طرف دیگر این نمایندگان کم تعداد به آسانی قابل شناسایی بوده و در نتیجه آسیب پذیر هستند. پس در نهایت باید گفت که ترون قطعا یک سیستم غیر متمرکز مطلوب نیست.
ترون یا اتریوم؟
علی رغم الهام گرفتن از اتریوم، طراحی شبکه ترون با طراحی اتریوم تفاوتهای بسیای هم دارد. شبکهی ترون ممکن است خیلی امن یا منصفانه نباشد، چون عدهای محدود کنترل بخش زیادی از آن را به عهده دارند؛ اما به جای آن سرعت پردازش تراکنشها بیشتر خواهد بود. در شبکه اتریوم هر کسی بخواهد میتواند در امن نگه داشتن آن کمک کرده و عضوی فعال باشد. این یعنی اتریوم شبکهای امنتر و منصفانهتر دارد، ولی سرعت پردازش تراکنشهای آن خیلی کمتر خواهد بود.
اتریوم برای حفظ سلامت شبکهاش اقدامات زیادی برای تمرکز زدایی انجام داده است. در مقابل تمرکز زدایی به هیچ عنوان یکی از اولویتهای ترون نیست.
بازاریابی جذاب ترون
بازاریابیهای انجام شده برای ترون کاملا موفق بودهاند؛ چون تیمهای بازاریابی این موسسه موفق شدند در فضایی به شدت رقابتی نام ترون را سر زبانها بیندازند. ترون دیرتر از خیلی رمزارزها و پلتفرم ها به دنیای ارز دیجیتال پا گذاشت، ولی علی رغم این موضوع، تا فوریه ۲۰۲۰ ارزش ثبت شده برای بازار آن از یک و نیم میلیارد دلار هم عبور کرده است.
پروژه ترون کاربران فعال زیادی دارد. در گیت هاب، مشارکت کنندگان در بهبود کدهای این پروژه تعداد بالایی دارند و در وبسایت dapp.radar نیز تعداد زیادی از نرم افزارهای غیر متمرکز متعلق به پلتفرم ترون هستند.
توکن بیت تورنت (BitTorrent Token)
توکن بیت تورنت یا BTT اکنون یکی از بخشهای اصلی پروژه ترون محسوب میشود. در ژوئن ۲۰۱۸ ترون شرکت بیت توررنت را با پرداخت ۱۲۰ میلیون دلار خریداری کرد تا از این طریق یک شبکه اقتصادی که از بلاک چین ترون و توکن بیت تورنت پشتیبانی میکند، را بسازد.
بیت تورنت یک پروتکل اشتراک همتابههمتا برای انتقال فایل است. با اجرای یک نرم افزار ساده قادر خواهید بود از این پروتکل برای اشتراک فایلها با افراد دیگر، هر کجای دنیا که باشند استفاده کنید. هر چند از این تکنولوژی بیشتر برای انتقال غیر قانونی فایلهای دارای کپی رایت استفاده میشود، ولی انتقال فایلهای قانونی که حجم بالایی دارند نیز به آسانی از این طریق قابل انجام است.
البته در حال حاضر انگیزهی زیادی برای مشارکت در شبکه بیت تورنت وجود ندارد؛ چون بیشتر افراد زمانی که فایل خود را دریافت کنند از شبکه خارج خواهند شد تا در معرض ردیابی بیشتر توسط مراجع قانونی نباشند.
موسسه ترون قصد دارد با استفاده از توکن بیت تورنت یک نوع اقتصاد پشت این سیستم به اشتراک گذاری فایل ایجاد کند. با نصب نرم افزار بیت تورنت اسپید (BitTorrent Speed) کاربرانی که به دنبال یک فایل به خصوص هستند میتوانند به کسانی که این فایل را در اختیار دارند مبلغی پرداخت کرده و آن را دریافت کنند.
اگر این پروژه موفق شود و به اصطلاح یک اقتصاد تورنت به وجود آید، مشخص نیست که بلاک چین ترون ظرفیت پشتیبانی از آن را داشته باشد یا نه. چون در چنین مدل اقتصادی باید صدها هزار تراکنش در ثانیه پردازش شوند و در حال حاضر بلاک چین ترون چنین قابلیتی ندارد.
نباید فراموش کرد که اکثر ترافیک شبکه بیت تورنت مربوط به انتقال غیرقانونی فایلهای دارای کپی رایت است و قطعا ارگانهای دولتی مختلف به دنبال شناسایی افراد مشارکت کننده در این شبکه خواهند بود.
در نهایت شیوهی پخش ۹۹۰ میلیارد توکن BTT تقاضا برای TRX را هم افزایش خواهد داد که به نفع دارندگان بزرگ ترون تمام خواهد شد. تنها ۱۷ درصد از BTTها در ژانویه ۲۰۱۹ در یک عرضه اولیه سکه (ICO) پخش شدند. ۱۰.۱ درصد به صورت ماهیانه به دارندگان TRX داده خواهد شد که ۶ سال به طول خواهد انجامید. مقدار ماهیانه BTT هر سال بیشتر خواهد شد و این گونه حتی کسانی که TRX زیادی هم دارند باز هم انگیزه برای خرید بیشتر خواهند داشت. مابقی توکنها نیز طبق توافقی بین موسسههای بیت تورنت و ترون، سرمایه گذاران اولیه ترون و به صورت هدیه برای کسانی که برای اولین بار بیت تورنت اسپید را نصب میکنند، پخش خواهد شد
سخن پایانی
به نظر میرسد سر و صدایی که ترون به پا کرده نتیجه یک عملیات بازاریابی قوی باشد که توسط افرادی که انگیزه اقتصادی مناسبی داشتند انجام شده است. الگوریتم DPoS که در شبکه ترون به کار رفته باعث میشود حلقهای از سرمایه گذاران بزرگ به وجود بیاید که کنترل را به دست میگیرد و سرمایه گذاران کوچک شانسی برای عضو شدن در این حلقه ندارند. تنها چیزی که سرمایه گذاران کوچک را به خرید TRX سوق میدهد، امید به افزایش قیمت آن در آینده نزدیک است.
حتی پروژهی توکن بیت تورنت هم نتیجه بازاریابی قوی است، ولی علاوه بر آن مشکلات تکنیکی و اقتصادی که پیش روی این پروژه قرار دارند هم پنهان شده است. مشکلاتی که بلاک چین ترون هنوز قادر به حل کردنشان نیست.
معرفی بهترین کیف پول های ترون
کیف پول TronBlocks
موسسه ترون به صورت رسمی از این کیف پول رمزارز حمایت کرده و به کاربران توصیه میکند از این کیف پول چند کاره بهره ببرند. رابط کاربری TronBlocks به یک کیف پول سرد (آفلاین) متصل است و در نتیجه TRXهایی که در آن نگهداری کنید از امنیت بالایی برخوردار خواهند بود. TronBlocks یک کیف پول اندرویدی است که حسابهای آن با یک رمز عبور و یک عبارت بازیابی ۲۴ کلمهای امن میشود.
کیف پول Tronscan
این کیف پول اینترنتی یکی از سریع و آسانترین راههای ممکن برای دسترسی به TRXهایتان است. در Tronscan با یک فرآیند آسان ثبت نام کنید و کنترل کلید خصوصی خود را به عهده بگیرید. با این کیف پول هر اطلاعاتی که برای تراکنش هایتان نیاز دارید پیش رویتان خواهد بود. البته زمانی که از یک کیف پول اینترنتی مثل Tronscan استفاده میکنید باید نکات امنیتی را بیشتر رعایت کرده و کلید خصوصی حسابتان را در جایی امن نگهداری کنید.
کیف پول Tronwallet
کیف پولی امن برای اندروید و آی او اس که نسخهی دستکاپ آن نیز از گیت هاب قابل دریافت است. البته نسخهی دسکتاپ این کیف پول تنها بر روی ویندوزهای ۸.۱ و ۱۰ اجرا خواهد شد. این کیف پول امن و همتابههمتا علاوه بر TRX از بیت کوین (BTC)، توکن بیت تورنت (BTT) و هم چنین از توکنهای TRC10 و TRC20 پشتیبانی میکند.
من تازه با این سایت آشنا شدم چه مطالب خوبی برای ارزهای دیجیتال داره
اگر ممکنه برای این رمز ارزها ویدئوهای آموزشی هم قرار بدید